75 jaar HVHB, jubileumnummer HeerlijkHeden 192

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek bestaat 75 jaar en dat wordt gevierd! Met bijeenkomsten, tentoonstellingen en  wedstrijden, maar ook met een dubbeldikke jubileumversie van het tijdschrift HeerlijkHeden.

De Appelkamer aan de Koediefslaan in 1977. Er was een sloopvergunning aangevraagd, maar mede door de HVHB werd het pand behouden en werd het een gemeentelijk monument. (Afb. Noord-Hollands Archief)

Dit nummer gaat helemaal over de laatste 75 jaar. Over de geschiedenis van de vereniging  en de betekenis van de HVHB voor het behoud van monumenten en het karakter van Heemstede en Bennebroek. Maar zeker ook over alles wat er in die periode in de beide dorpen veranderd is. Bloembollenvelden maakten in de jaren zestig en zeventig plaats voor huizen. Ook de pittoreske Zandvaart achter de Raadhuisstraat werd gedempt om er flats en huizen te kunnen bouwen. De woningnood was immers groot. Ouderen verhuisden naar grootschalige bejaardenhuizen die overal gebouwd werden.
Bennebroek was 75 jaar geleden echt nog een klein dorp waarin de inwoners veel meer op elkaar aangewezen waren dan nu. Het verenigingsleven bloeide, de tram en daarna de bus vormden de belangrijke verbinding met Haarlem en Leiden. 
In Heemstede werden de zwemvijvers aan de Glipper Dreef gedempt en werd het buitenbad Groenendaal aan de Sportparklaan gebouwd. Wat een plezier werd daar gemaakt, net als in wandelbos Groenendaal en het Bennebroekbos.
Nu komen talloze busjes onze pakjes aan huis afleveren, vroeger kwamen alle leveranciers aan de deur. De foto’s zijn een feest van herkenning.
Met mooie verhalen en heel veel foto’s schetst dit nummer een beeld van Heemstede en Bennebroek in met name de jaren vijftig, zestig en zeventig.
Ook vindt u in dit nummer informatie over alles wat er rond het jubileum georganiseerd wordt. Een editie om te bewaren en ook later nog eens door te bladeren!

Deze jubileumeditie is verkrijgbaar op de volgende adressen:
Tijdens de Lentefair op 22 mei a.s. bij de stand van de HVHB
Via de website www.hvhb.nl
Primera de Pijp, Raadhuisstraat 30, Heemstede
Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede
B&B Print en Office, Binnenweg 68, Heemstede
Bruna, Binnenweg 125, Heemstede
Buurtgemak Van den Hoven, Zwarteweg 44, Bennebroek

Bloembollenvelden van de Gebr. Rot tegenover de Bavo, begin jaren vijftig.
Je kijkt met de Leidsevaart in de rug richting Herenweg. Links van de Bavo zie je Huize Postlust en schuin daartegenover de Henricus ulo.
(Foto collectie Arie Rot)