Fietsen door Heemstede en Bennebroek

Heemstede en Bennebroek kennen een groot aantal monumenten. Het zijn gebouwen, objecten of ensembles die meer dan gewone aandacht verdienen, vanwege hun leeftijd, hun uniciteit of hun karakteristieke en landschappelijke waarde in de bebouwde omgeving. Het aantal monumenten in beide plaatsen is relatief groot. Zowel in Heemstede als in Bennebroek staan rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten.

Ook is Heemstede, net als de rest van Kennemerland, rijk aan buitenplaatsen. De meeste daarvan zijn aangelegd in de 17de en 18de eeuw en waren een soort buitenhuizen voor kooplui uit de grote stad. Van de van oorsprong ongeveer 6000 buitenplaatsen in Nederland zijn er nog zo’n 550 over. Ook Heemstede kende vroeger meer buitenplaatsen dan tegenwoordig, maar er zijn nog een paar hele mooie over. Bekende, zoals Huis te Manpad en de Hartekamp, maar ook minder bekende, zoals de Gliphoeve en Meer en Bosch.

Kortom, onze dorpen zijn meer dan de moeite waard om eens op de fiets te stappen en met de routes op deze pagina in uw te zak nader te ontdekken.

Fietsroute Open Monumenten Dagen 12 september 2021

Bekijk Fietstocht

Fietsroute Open Monumenten Dagen 11 september 2021

Bekijk Fietstocht

Fietstocht Heemstede en Bennebroek

Bekijk Fietstocht

Fietsroute door Heemstede

Bekijk Fietstocht

Fietstocht langs de buitenplaatsen

Bekijk Fietstocht

Fietsen in het spoor van Adriaan Pauw

Bekijk Fietstocht