Regelmatig wordt de HVHB benaderd door mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun eigen huis of straat. Veel informatie hierover is inmiddels beschikbaar.

Een groot deel van de bouwtekeningen van de panden in Heemstede is online in te zien bij de gemeente Heemstede.

Een aantal dossiers, die als ‘Historisch’ zijn aangemerkt, kunt u zoeken in de papieren bouwvergunningendossiers die de gemeente Heemstede aan het Noord-Hollands Archief heeft overgedragen. Een overzicht van deze dossiers is online in te zien.

Voor de panden in Bennebroek kunt u uw verzoek sturen aan de gemeente Bloemendaal.

Op de site van het Noord-Hollands Archief vindt u allerlei gegevens van het kadaster en hypotheken en ook een uitstekende gratis te downloaden handleiding hoe u dit soort onderzoek kunt aanpakken en waar u dan kunt zoeken, met specifieke informatie over Heemstede en Bennebroek (Bloemendaal).

Via de website van de HVHB kunt u digitaal zoeken in alle door ons uitgegeven HeerlijkHeden vanaf 1973 (met uitzondering van de laatste jaargang). Typ uw zoekbegrip (bijvoorbeeld ‘Sumatrastraat’) in het zoekveld op de pagina HeerlijkHeden. Vervolgens kunt u alle vermeldingen raadplegen.

Ook Librariana, de website van Hans Krol, oud-archivaris van de HVHB, bevat veel informatie en een zoekfunctie.

Op Facebook tenslotte zijn er de groepen ‘Je bent een Heemstedenaar als…’, ‘Je bent een Bennebroeker als…’, ‘Nostalgisch Heemstede’ en ‘Nostalgisch Bennebroek’. Hier delen mensen informatie en foto’s over beide dorpen.

De HVHB bespreekt sinds september 2012 wekelijks Heemsteedse panden in de Heemsteder onder de titel Onbekend Heemstede. De gebundelde artikelen vindt u terug op de pagina Publicaties op deze website.

Heeft u historische vragen, dan kunt u die stellen via onze website en dan proberen we daar snel en adequaat een antwoord op te geven. Maar kijk eerst even wat u zelf kunt vinden! Het overzicht van interessante websites kan hierbij wellicht van pas komen.