De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek reikt sinds 2015 de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs uit als stimulans aan initiatieven op het gebied van cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek. De prijs is vernoemd naar jhr. mr. David Eliza van Lennep (1865-1934), die van 1891 tot 1916 burgemeester van Heemstede was en veel voor Heemstede heeft betekend. De HVHB kon de Erfgoedprijs instellen dankzij een erfenis van mevrouw J.C.F. van Zonneveld. Zij woonde in Heemstede en was lid van de HVHB.

De prijs is van 2015 tot en met 2019 jaarlijks uitgereikt, sinds 2021 wordt hij elke twee jaar uitgeloofd.

Kunstwerken

Foto: Christine van der Velden
Foto: Christine van der Velden

De Heemsteedse kunstenares Christine van der Velden heeft in opdracht van de HVHB een serie van vier penningen gemaakt, die de zorg voor erfgoed en de stevigheid en de stabiliteit ervan symboliseren. Deze kunstwerken zijn aan de winnaars van de Erfgoedprijs in 2016 tot en met 2019 uitgereikt.

Voor de prijzen vanaf 2021 maakt kunstenares Rosita van Wingerden een nieuw kunstwerk. Hoewel het nog niet af is, kan Rosita al wel vertellen hoe het eruit gaat zien: ‘Het object zal bestaan uit Iers gezoet (gepolijst) hardsteen, met erop een cilinder van zilver met het jaartal en het logo van de historische vereniging. De watertoren uit het logo steekt iets uit, waardoor hij loskomt van de omgeving. De steensoort die ik gebruik is een associatie met de monumentale gebouwen, het zilver staat voor de schoonheid en glans van erfgoed in zijn algemeenheid.’

Winnaars van de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs

2015
Stichting Move voor de Trambrug in Bennebroek

2016
Familie Reijn-van Lent voor het aanpassen van de gevel van het pand Raadhuisstraat 49 in Heemstede (het pand Zijlstra)

2017
Stadsherstel Amsterdam voor de restauratie van het Wapen van Heemstede aan het Wilhelminaplein

2018
Stichting tot behoud van het Sint Luciaklooster in Bennebroek als voorbeeld van hoe dankzij particulier initiatief historisch erfgoed een nieuwe bestemming krijgt

2019
Team Groenbeheer voor onderhoud, herstel en instandhouding van het resterende Engelse park op Hageveld in Heemstede

2021
Stichting Huis te Manpad voor de herplant van de lindebomen op het voorplein, samen met het 50-jarig jubileum van Fred van Hengst als tuinbaas van de buitenplaats.