De geschiedenis van Heemstede

Onstaan in de middeleeuwen

Heemstede is een bestuurlijke eenheid sinds het einde van de 13de eeuw. Rond 1290 vestigde een lid van de adellijke familie Van Holy uit de omgeving van Vlaardingen zich aan het Spaarne. Op de plaats die we nu nog Het Oude Slot noemen bouwde hij een kasteel en hij werd door graaf Floris V met de ambachtsheerlijkheid Heemstede beleend. Het gebied werd nog wat uitgebreid met schenkingen en door aankopen van grond. En zo strekte de heerlijkheid Heemstede zich uit van De Hout in het noorden tot en met Bennebroek in het zuiden. Het slot buiten de muren van Haarlem maakte het waarschijnlijk aantrekkelijk om zich in de buurt te vestigen en er ontstond een dorpskern rondom het kerkplein, het huidige Wilhelminaplein. Middelpunt was de in 1345 gebouwde Mariakapel.

Monumenten in Heemstede

Bekijk meer monumenten
Glipperweg 94

Korenmolen De Nachtegaal

Heemstede
Rijksmonument
Meer informatie
Van Merlenlaan 1

Van Merlenlaan 1-3

Heemstede
Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisplein 3

Raadhuisplein 3

Heemstede
Gemeentelijk monument
Meer informatie
Haemstedeplein 2

Haemstedeplein en omgeving

Heemstede
Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 138

IJskelder Kennemeroord

Heemstede
Rijksmonument
Meer informatie
Bronsteeweg 59

De Ceder

Heemstede
Gemeentelijk monument
Meer informatie
Sportparklaan 6

Sportkantine voetbalvereniging RCH

Heemstede
Gemeentelijk monument
Meer informatie

Lezen over Heemstede

In de bibliotheek van de HVHB bevinden zich diverse boeken en andere publicaties, geschreven door of in opdracht van de HVHB, over het Heemstede van toen en nu. Een aantal zijn te koop, voor leden vaak met korting. Andere, veelal oudere boeken en publicaties, kunt u digitaal raadplegen. Voor niet-raadpleegbare, uitverkochte uitgaven biedt tot slot het internet soms uitkomst.


Wandelen en fietsen in en rond Heemstede

Heemstede en Bennebroek kennen een groot aantal gebouwen, objecten en ensembles die meer dan gewone aandacht verdienen, vanwege hun leeftijd, hun uniciteit of hun karakteristieke en landschappelijke waarde. Ook is de omgeving rijk aan prachtige buitenplaatsen als Huis te Manpad, de Hartekamp, de Gliphoeve of Meer en Bosch. De historische vereniging biedt u een aantal wandelingen en fietstochten die u langs deze bezienswaardigheden voeren.


Films over Heemstede en omgeving

Zo af en toe komt de HVHB in bezit van een film met historische beelden of maakt een van onze vrijwilligers een video op basis van oude of hedendaagse foto’s en documenten. Ook krijgt elk jaar een aantal leerlingen van College Hageveld als maatschappelijk stage de opdracht om een film over Heemstede of Bennebroek te maken. U kunt deze films uiteraard allemaal bekijken.

 

Lid worden?

Voor €20,- per jaar

  • Ontvangt u 4 keer per jaar ons tijdschrift HeerlijkHeden
  • Steunt u de Historische Vereniging
Word nu lid