HeerlijkHeden 188: Joodse huizen onteigend en verkocht

Het voorjaarsnummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek is verschenen. Een greep uit de meer dan lezenswaardige inhoud.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de Joodse bevolking toezien hoe hun huizen werden onteigend en later doorverkocht. De Verkaufsbücher, de boeken van de Duitse vastgoedadministratie waarin al deze transacties vermeld staan, zijn in 2020 door het Nationaal Archief en het Kadaster gedigitaliseerd en bewerkt. Ook in Heemstede en Bennebroek werden de huizen van Joodse eigenaren verkocht.

Het schilderijtje ‘Abraham en de engelen’ van Rembrandt heeft ooit op De Hartekamp gehangen als onderdeel van de zeer kostbare en omvangrijke kunstverzameling van Catalina von Pannwitz. Begin jaren veertig werden zes schilderijen noodgedwongen verkocht aan Hermann Göring. De rest van de verzameling, waaronder de Rembrandt, werd ondergebracht in speciale bunkers.

Kwekers en tuinders waren er volop in deze omgeving. Zo worden de namen Empelen en Van Dijk nog steeds in één adem genoemd, maar zijn ze wonderlijk genoeg al sinds 1935 niet meer zakelijk met elkaar verbonden. En aan de Manpadslaan kweekte de familie Van der Veldt bloemen en groente.

De Villa Duinlust aan de Schoollaan in Bennebroek ligt op een opvallende plek bij de ingang van het Luciaklooster. Het is de opvolger van de gelijknamige hofstede die iets verderop lag. Het gemeentelijk monument is nu gekocht door Stadsherstel Amsterdam.

In dit nummer verder onder meer aandacht voor beeldhouwer Kees Verkade, Uitgeverij De Toorts die in 1936 in Heemstede begon en de voorgedragen kandidaten en nominaties voor de David Eliza van Lennep Erfgoedprijs 2019-2020.

Verkooppunten

HeerlijkHeden 188 is te koop in Heemstede bij Boekhandel Blokker, B&B Print en Office en Primera de Pijp en in Bennebroek bij Buurtgemak Van den Hoven.