Boerderijen in Heemstede en haar bewoners

Van oudsher heeft Heemstede vele boerderijen gehad, al dan niet verbonden aan de bloembollenteelt. Veel boerderijen zijn inmiddels verdwenen doordat er op ‘hun’ plek woningen moesten verrijzen of gewoon dat er geen opvolging was.

In diverse HeerlijkHeden zijn artikelen verschenen over deze boerderijen en haar bewoners. Frans Harm schreef een artikel over Bronstee, vijf eeuwen, vijf bestemmingen in HeerlijkHeden 153 (2012). Op de voormalige boerderijplek, waar later Garage van Lent stond, staan nu huizen.

De Dinkelhoeve of de boerderij van Milatz komt aan bod in HeerlijkHeden 155 (2013), wederom geschreven door Cees Peper en Marloes van Buuren. De boerderij aan de Herenweg kreeg in 2004 de gemeentelijke monumentenstatus.

Hoeve Nijverdal: de hoeve van Van der Hulst is nog steeds volledig in bedrijf en grenst aan Hageveld. Cees Peper en Ellen Kerkvliet beschreven deze boerderij In HeerlijkHeden 156 (2013).

Cees Peper schreef ook het artikel over de boerderij van Van Schie, van oudsher Overthoorn in HeerlijkHeden 157 (2013). Deze staat in de herinnering op de Glipper Dreef. Echter stond hier ooit eerder nog een hofstede, Overthoorn.

De bekende Heemsteedse familie Van der Weiden had zijn boerderij aan het Zandvaartpad (ook wel Vaarkantje genoemd) op de plek waar nu de Drentelaan ligt. Cees Peper schreef het artikel in HeerlijkHeden 158 (2013).

In HeerlijkHeden 159 uit 2014 staat een verhaal over boerderijen aan de Blekersvaart, Prinsenlaan en Wagnerkade, geschreven door Cees Peper en Marloes van Buuren, zoals de boerderij van Arie van Beusekom, de boerderij van Kortekaas, van J.P. Th. Jansen en Hein Jansen.

Boerenbedrijf bij het Oude Slot is het artikel, wederom van Cees Peper en Marloes van Buuren, dat in HeerlijkHeden 161 (2014) geplaatst is.

De Philipinehoeve aan de Slotlaan, geschreven door Marc de Bruijn in HeerlijkHeden 179 (2019) gaat over een hoeve die op de Javalaan heeft gestaan. Het is nauwelijks voor te stellen dat daar allemaal boerenland was. De stal staat er nog steeds.

Huizen in plaats van bloemen is een onderwerp waarbij vele gedachten vrijkomen. Spijtig dat al die bollenvelden verdwenen zijn, maar zou het allemaal rendabel zijn gebleven? We zullen het niet weten. Dat Heemstede veel bollenvelden en bedrijven heeft gekend heeft Marloes van Buuren beschreven in een artikel in HeerlijkHeden 192 (2022).

Als u op de onderstaande button klikt kunt u alle artikelen lezen.