Herenweg 40

Villa Le Tigre

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1935
Architect
J. van Bleijswijk Sombeek (1904-1980)
Status
Provinciaal monument

Introductie

Woonhuis Le Tigre staat aan de Herenweg, op de hoek van de Ritzema Boskade. Achter de villa ligt de villawijk ‘Het Grotstuk’. Le Tigre in 1935 gebouwd in opdracht van C. Dekker jr., die dat jaar uit Indië naar Nederland terugkeerde. Het feit dat de opdrachtgever jarenlang in Nederlands-Indië heeft doorgebracht kan van invloed zijn geweest op de keuze van de bouwstijl. De opdrachtgever was waarschijnlijk vertrouwd met gelijksoortige panden die in de jaren twintig en dertig in Indië, met name in Bandoeng, werden gebouwd.

Voor de architect was dit een unieke gelegenheid om ‘modern’ te bouwen in plaats van bakstenen villa’s met rieten kappen, waar in die tijd in Nederland de voorkeur naar bleef uitgaan.

Bouwkundige beschrijving

In Le Tigre zijn elementen terug te vinden die zijn ontleend aan de Nieuwe Zakelijkheid, zoals de toepassing van een staalskelet, vloeren van gewapend beton, stalen kozijnen en witte bepleistering, het benadrukken van verticale en horizontale lijnen in de compositie van de verschillende plat afgedekte bouwvolumen, het laten toetreden van licht en lucht door het aanbrengen van dakterrassen en het gebruik van grote oppervlakten glas. Sommige details verwijzen naar invloed van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier (1887-1965), zoals de stalen relingen bij de verschillende dakterrassen en het aanbrengen van een brug en een ovale schoorsteen bij het verticale bouwvolume waarin het trappenhuis zich bevindt. Begin jaren twintig had Le Corbusier scheepsarchitectuur geïntroduceerd als belangrijke inspiratiebron voor het Nieuwe Bouwen.

Het interieur van het pand is eveneens door de architect verzorgd, in samenwerking met binnenhuisarchitect Paul Bromberg (1893-1949). Die werkte onder meer voor Metz & Co in Amsterdam en Pander & Zonen in Den Haag.

De serre aan de achterzijde (oost) is een wijziging uit 1937. De geometrische motieven toegepast bij het toegangshek aan de Ritzema Boskade en bij de ingangspartij aan de westzijde van het pand dateren uit 1939. Ook de glas-in-loodramen zijn een latere toevoeging (1941). Bovengenoemde wijzigingen doen afbreuk aan het Nieuw Zakelijke karakter van het pand. In 1969 is onder meer de keuken inwendig verbouwd en in 1978 is het souterrain aan de noordzijde uitgebreid met een kantoorruimte. Deze verbouwingen hebben de monumentale waarde van het geheel niet geschaad.

Bij een restauratie in 1993 is in de halfronde uitbouw het glas-in-lood verwijderd en het oorspronkelijke spiegelglas weer teruggebracht.

Provinciaal monument

Le Tigre is om verschillende redenen van architectuurhistorische betekenis:

  • Als voorbeeld van een villa waarbij elementen van de Nieuwe Zakelijkheid, zoals constructie en materiaalgebruik, zijn gecombineerd met een esthetische benadering, doordat de verschillende bouwvolumen tevens als compositorische elementen zijn gebruikt.
  • Als tamelijk zeldzaam voorbeeld van een woonhuis, gebouwd volgens bovengenoemde wijze, in een villapark uit de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. Door gemeentelijke Schoonheidscommissies werd in die tijd een dergelijke bouwwijze in villawijken dikwijls afgekeurd.
  • Vanwege de vrijwel gave hoofdvorm en detaillering.

De villa is van cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van het wonen in Noord-Holland.
Tot slot is de villa beeldbepalend gelegen op de hoek van de Herenweg en de Ritzema Boskade.

Locatie

Herenweg 40
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 40

Villa Le Tigre

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
Herenweg 61

Boerderij Dinkelhoeve

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Van Merlenlaan 31

De Horst

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 63

Ipenrode (tuin en park)

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie