De geschiedenis van een verloren ‘schilderye’

In het kader van Adriaan Pauwjaar 2020 verscheen onlangs de publicatie: Een verloren panorama van Constantinopel in het Huis te Heemstede van Adriaan Pauw. Samenstellers zijn Hans Krol en Mehmet Tütüncü.

Cornelis Haga, eerste ambassadeur van ons land bij het Ottomaanse Rijk en vriend van Adriaan Pauw, schonk een panorama van de stad Constantinopel aan de Staten van Holland. Pauw richtte in zijn vernieuwde kasteel hiervoor een speciale kamer in waarvan drie muren werden versierd met dit algezicht.

Bij de sloop van het slot in 1810 ging veel van de inboedel verloren, zo ook het panorma. Gelukkig had graveur en cartograaf Pieter van der Keere er direct na aankomst in ons land in 1616 een ets van vervaardigd, die wordt bewaard in de Nationale Bibliotheek van Zweden in Stockholm.

De geschiedenis van het verloren ‘schilderye’en een beschrijving van de afgebeelde moskeeën en monumenten is een uitgave met harde  kaft en kleurenillustraties. De kosten van het boek bedragen 20 euro en het is te bestellen bij SOTA Publicaties. Ook is het te koop bij Boekhandel Blokker.