De vloek van Kennemerland Paardenrennen in en om Heemstede (ca. 1895 – 1929)

In de 19e eeuw waren paardenraces geliefd bij welgestelde Nederlanders. In dit artikel (HeerlijkHeden 149, 2011-3) gaat Klaartje Pompe in op de geschiedenis van de banen bij Woestduin vlakbij Heemstede en de in
Heemstede gelegen renbaan en gelijknamige vereniging ‘t Oude Slot.
Woestduin is in Heemstede en verre omtrek bekend als fraai landgoed, gelegen langs de spoorlijn Leiden-Haarlem. Het natuurschoon trekt het hele jaar door veel recreanten.
In de zomer wordt op een grote, min of meer ovale vlakte, deels met bomen begroeid, gepicknickt of gevoetbald. Het is nu moeilijk voor te stellen dat 110 jaar geleden op diezelfde plek paardendraverijen werden gehouden die veel bekijks trokken. Er was zelfs een aparte treinhalte bij Woestduin, zodat belangstellenden per trein naar de wedstrijd konden gaan.
Woestduin was echter niet de enige renbaan in de omgeving. Heemstede kon voor de grote uitbreidingen in de jaren ’30 van de vorige eeuw bogen op een eigen renbaan, het Oude Slot. De landelijke en regionale kranten schreven enthousiaste verslagen onder de kop ‘Paarden’ over de daar en op Woestduin gehouden wedstrijden. De draf- en rensport werd in die tijd niet alleen in Heemstede fanatiek beoefend, maar op veel plaatsen in Nederland waren renbanen aangelegd; ook in Haarlem (Haarlemmerhoutbaan, 1853-1854) en Haarlemmermeer (Cruquiusbaan, 1895-1900) waren banen.