Doneer voor de restauratie van de Van Vollenhovenkisten

De grafkisten van Maurits (links) en Maria (foto: Theo Out)

Momenteel wordt op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan de grafkapel van de familie Van Vollenhoven gerestaureerd. In de kelder onder de kapel staan drie grafkisten. Die van Maurits van Vollenhoven, die leed aan tuberculose, de kapel bouwde en op 25-jarige leeftijd in 1885 stierf. Vader Willem Cornelis, al eerder in 1874 overleden werd bij zijn zoon bijgezet. En tenslotte Maria van de Poll, de echtgenote van Maurits. Zij overleed in 1928 en is begraven in een zeer bijzondere grafkist, waarschijnlijk afkomstig uit Spanje. De drie grafkisten zijn nu tijdelijk elders opgeslagen. Ze moeten worden hersteld en geconserveerd voordat ze weer teruggeplaatst kunnen worden in de kelder, waar dan ook extra klimaatvoorzieningen zijn aangebracht. Deze restauratie kost 9000 euro en zal worden uitgevoerd door Immink Restauratie Atelier uit Heemstede. Grafkapel en kisten kunnen daarna bezocht worden tijdens Open Monumentendag, Weekend van de begraafplaats en Lichtjesavond of in combinatie met lezingen en rondleidingen door de historische vereniging.

Donateurs gezocht
De HVHB heeft zich steeds sterk gemaakt voor de restauratie van de grafkapel van Van Vollenhoven, een gemeentelijk monument. Deze kosten worden betaald door de gemeente Heemstede en de Provincie Noord-Holland. Maar de restauratie van de kisten valt buiten dit project. Inmiddels hebben we als HVHB toezeggingen gekregen van een stichting en enkele particulieren voor 2/3 van de kosten van de restauratie. Maar we zijn op zoek naar donateurs, die ook willen bijdragen aan het behoud van de kisten van Maurits, Willem en Maria. Want om dat te regelen hebben we 3000 euro nodig.

Wilt u bijdragen? Ieder bedrag is welkom. Stuur een e-mail naar administratie@hvhb.nl en u ontvangt een betaallink, waarmee u vanuit uw eigen bankomgeving elk door u gewenst bedrag kunt overmaken.

Wilt u meer informatie? Een artikel over de grafkapel en haar bewoners verscheen in HeerlijkHeden 166. Tenslotte is Marc de Bruijn, lid van onze Raad van Advies, altijd bereid tot extra toelichting. U kunt hem bereiken via m.de.bruijn49@kpnplanet.nl.