Feestelijke heropening 18de eeuws toegangshek  van de ‘overtuin’ van Huis te Manpad

Tekst Ellen Toledo, (Heemsteder 20 maart 2024)

Heemstede – Onder grote belangstelling werd woensdag 13 maart het 18de eeuws smeedijzeren hek dat toegang geeft tot de overtuin van Huis te Manpad aan de Herenweg in Heemstede, feestelijk heropend door loco-burgemeester Eveline Stam. Het gerestaureerde hek met een opvallend rood lint met strik eromheen, trok veel aandacht van passanten.

Foto: Ronald Baas van de feestelijke onthulling.

Ed Cousin, voorzitter Stichting Huis te Manpad, gaf een korte toelichting: “Vandaag is een hele bijzondere dag. Fijn dat jullie in grote getalen zijn gekomen. Daar achter die rode strik staat een hek. Normaal gesproken is een hek iets wat een afscheiding aangeeft, maar dit hek is heel bijzonder, want het legt een nieuwe verbinding tussen de overtuin naar Huis te Manpad”, sprak hij. “Oorspronkelijk was de overtuin een onderdeel van Huis te Manpad. In het verleden is het in ander eigendom terechtgekomen. In 2013 kwam de mogelijkheid voor de Stichting Huis te Manpad om de overtuin weer in eigendom te verwerven”, aldus Cousin. Hij legt uit dat er in het verleden een mooi toegangshek had gestaan dat was verdwenen en later weer was teruggevonden. Het hek bleek te staan bij het Oude Slot aan de Ringvaartlaan, op een plek waar het volgens Cousin niet helemaal tot z’n recht kwam. “Wij zijn apetrots dat we het hek met vereende krachten hebben kunnen terugbrengen, in een staat waarmee het weer tijden vooruit kan”, vertelt hij. “Maar dat konden we niet alleen, het heeft een lange doorlooptijd gehad vanaf 2013 toen de eerste ideeën ontstonden. We hebben veel hulp gehad, zo’n hek restaureren, weer op maat maken zodat het past in de huidige tijd en past op deze plek vraagt het nodige.”

Cousin bedankte de gemeente Heemstede, de J.C. Ruigrok Stichting en het Dinamo Fonds voor de medewerking en financiële ondersteuning en smederij Van Riessen voor het restaureren. “Maar ook de bestuursleden, geïnteresseerden en vrijwilligers die zich vanaf 2013 hebben vastgebeten in het project. Vastgeketend aan het hek zou je kunnen zeggen”, aldus Cousin. Eveline Stam: “Dat het zo lang heeft moeten duren is wel lastig, maar met z’n allen kom je er uiteindelijk wel uit. Er moest een vervangend plan komen voor het Oude Slot want de welstandscommissie vond dat daar ook een net hek moest komen. En dat is uiteindelijk ook gelukt.”

Daarna werd gezamenlijk de Herenweg overgestoken voor de officiële openingshandeling van het gerestaureerde hek van de overtuin door loco-burgemeester Stam.

Foto Harry Opheikens 23 maart 2024