HeerlijkHeden 187: de slager, de jonkvrouw en de kunstenaar

Opnieuw is de redactie van HeerlijkHeden erin geslaagd een zeer lezenswaardige editie van de pers te laten rollen. Het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, op A4-formaat en in full colour, viel vorige week bij de leden van de vereniging op de deurmat.

De slager
HeerlijkHeden 187 opent met ‘Het fotoalbum van slager Willem Roggeveen’. Roggeveen zat begin 20ste eeuw in de Raadhuisstraat in het pand waar nu nog slagerij Van der Geest gevestigd is. Roggeveen slachtte zelf, achter op de binnenplaats. Hij maakte mooie foto’s in de omgeving van de Raadhuisstraat, plaatjes met veel leuke details, zoals het urinoir aan de waterkant op de Kerklaan.

De jonkvrouw
Wie over de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan wandelt is misschien wel eens het bijna levensechte beeld van jonkvrouw Jeanne van Lennep tegenkomen. Ze stierf bij een ongeluk vlak na haar dertigste verjaardag.  Zowel over Jeanne als over de kunstenaar die haar beeltenis maakt is veel te vertellen.

De kunstenaar
Kunstenaar Piet Wiegman, zoon van Jan Wiegman, woonde en werkte in Heemstede. Hij schilderde, tekende en maakte grafisch werk. Hij had het talent van zijn vader maar sloeg een heel andere weg in. Hij werkte in een realistisch-expressionistische stijl met een vrolijk kleurenpalet.

En meer
Samen met de Binnenweg is de Schoollaan de oudste weg in Bennebroek. Al in 1461 werd het karrenspoor beschreven en werd toen de Heemstederwech of Oude Heerwech. In de 20ste eeuw heeft de Schoollaan een metamorfose ondergaan. Maar hoe zag het er vroeger uit? Door wie werd de weg gebruikt? En wie waren de bewoners?

Het toneelgezelschap van de Amsterdamse Schouwburg kwam in de 17de eeuw ’s zomers in de Haarlemmerhout spelen. De plek waar ze dat deden, lag op Heemsteeds grondgebied. 

Ook het Adriaan Pauwjaar 2020 had te kampen met corona, maar toch kon er heel veel nog wel doorgaan. En er komt een vervolg in 2021! Verder in dit nummer aandacht voor onder meer 110 jaar RCH, de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs, de veranderingen rond de Heemsteedse haven en een fotowedstrijd die vooruitloopt op 75 jaar Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek in 2022.


Verspreiding via de winkels

HeerlijkHeden 187 is vanaf 10 februari – met inachtneming van de coronamaatregelen – te koop in Heemstede bij Boekhandel Blokker (Binnenweg 161), B&B Print en Office (Binnenweg 68) en Primera de Pijp (Raadhuisstraat 30) en in Bennebroek bij Buurtgemak Van den Hoven (Zwarteweg 44).