HeerlijkHeden 197 verschenen

Wederom heeft de HVHB-redactie met een keur aan prachtige artikelen en foto’s het kwartaalblad van de HVHB weten te vullen. Met uiteen lopende onderwerpen blijft het van begin tot eind boeiend om te lezen.

Willem Vester, Sotheby’s

Een schilderij van Willem Vester (van kort na 1855) siert de cover van de zomereditie van HeerlijkHeden. Het laat het landschap zien bij het Heemsteeds Kanaal en het toen nog niet gebouwde Hageveld. Onderzoek toont aan dat de verkaveling van dit gebiedje nog bijna hetzelfde is als in de middeleeuwen.

De voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling in het Pomphuis (opening 23 september a.s.) over De Glip is in volle gang. Als introductie daarop een mooi artikel over de geschiedenis van deze buurtschap, die lang een soort klein dorpje was tussen Heemstede en Bennebroek. Een samengaan van Heemstede en Bennebroek zou historisch gezien heel logisch zijn en werd ook vaak besproken. Toch koos Bennebroek daar uiteindelijk niet voor en hoort het sinds 1 januari 2010 bij de gemeente Bloemendaal.

Glipperweg 57 Café Jaap Kooy, Prinsenlaan, begin 20e eeuw

Fotograaf Leendert Blok beleefde zijn doorbraak op de Flora van 1925 in Heemstede. Hij wist als eerste professionele fotograaf kleurenafbeeldingen van bloemen te maken. Zijn autochromen waren een soort kleurendia’s op basis van heel fijne aardappelzetmeelkorrels.

Hageveld bestaat dit jaar 100 jaar. Het complete verhaal leest u in deze HeerlijkHeden.

Het blijft elk jaar spannend. Keren de ooievaars wel of niet terug. Zowel in Heemstede als Bennebroek wordt daar moeite voor gedaan, zoals valt te lezen in HeerlijkHeden 197.

Verder in dit nummer een pleidooi voor het behoud van de zeer oude graven van de familie Van Lennep op de Algemene Begraafplaats.

Volgt u de HVHB via de gratis maandelijkse nieuwsbrief?

De HVHB is op zoek naar vrijwilligers, geheel naar eigen invulling (projectmatig), maar u kunt ook plaats nemen in één van de commissies. U kunt zich hier aanmelden.

Indien u de HeerlijkHeden niet in de bus heeft gekregen, dan heeft u nog geen lidmaatschap bij de HVHB. Dat kunt u hier worden.

Mocht u het even willen aanzien, dan is deze HeerlijkHeden ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels