Jubileumjaar HVHB start met drie tentoonstellingen.

Op 12 maart 1947 werd de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek opgericht onder de naam Vereniging Oud Heemstede-Bennebroek. Sinds 2008 heeft de vereniging zijn huidige naam.

Dit jaar viert de HVHB haar 75-jarig bestaan met verschillende evenementen. Er was al gestart met een fotowedstrijd (zie tekst onderaan deze pagina). Op 14 mei is er een jubileumbijeenkomst in de Pinksterkerk, met diverse sprekers, muziek en een gezellig samenzijn voor genodigden en leden. Informatie hierover kunt u volgen via de Nieuwsbrief en onze website. En er wordt hard gewerkt aan een jubileumnummer van HeerlijkHeden, dat eind april verschijnt.

Deze maand worden drie tentoonstellingen geopend en gaat het feestelijk jaar voor de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek beginnen. De openingen zijn respectievelijk op 19 maart (Pomphuis), 23 maart (Centraal Servicepunt Bennebroek) en 24 maart (raadhuis Heemstede).

  • De tentoonstelling in het raadhuis is inmiddels al te bezichtigen.
  • De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.
  • Volg ons via Facebook en Nieuwsbrief

Raadhuis Heemstede (Raadszaal)

De tentoonstelling laat zien hoe het straatbeeld van Heemstede de afgelopen 75 jaar veranderd is. Waar rond 1950 nog weilanden, bollenvelden en blekerijen lagen, zijn nieuwe wijken ontstaan. Van de Provinciënbuurt tot Merlenhoven, en van de Blekersvaart tot de nieuwbouw bij de haven. Aan de hand van foto’s van toen en nu is de groei van Heemstede goed te volgen, terwijl schilderijen vooral beelden van het vroegere dorp laten zien

  • De tentoonstelling is te bezichtigen van 10 maart tot en met 10 mei tijdens de openingsuren van het Raadhuis.

Het Pomphuis, Heemstede

Het Pomphuis, thuishonk van de HVHB, is eveneens ingericht met een mooie tentoonstelling. Aan de hand van foto’s en voorwerpen laat de tentoonstelling zien hoe rijk en divers het culturele en sportieve leven in Heemstede sinds 1947 is. Bekende namen komen aan bod: van RCH-voetbal en de Roei & Zeil Vereniging Het Spaarne tot Theater Minerva en Studio Bovema – maar ook de Flora van 1953

  • Het adres van het Pomphuis is Watertoren 2 te Heemstede.
  • De tentoonstelling is vanaf 20 maart elke zaterdag en zondag te bezichtigen tussen 11 en 15 uur tot en met 10 mei met een optie op verlenging (Let op: eerste Paasdag 17 april gesloten).

Centraal Servicepunt, Bennebroek

In 1947 was Bennebroek nog een klein, rustig dorp, te midden van een open en door bollenvelden gedomineerd landschap. De tijd heeft niet stilgestaan. Wat is er in de afgelopen 75 jaar veranderd? Waar is het straatbeeld onveranderd gebleven, welke gebouwen zijn verdwenen en wat kwam ervoor in de plaats? De Reek, de Hervormde Kerk en het Huis te Bennebroek zijn bekend, maar op de tentoonstelling ziet u ook onbekende pareltjes. Foto’s van vroeger en nu hangen naast elkaar en zullen ongetwijfeld zowel herkenning als verbazing oproepen

  • Het adres is Centraal Servicepunt Bennebroek, Kerklaan 6.
  • De tentoonstelling is te bezichtigen van 24 maart tot en met 14 mei tijdens de openingstijden van Welzijn Bloemendaal en de bibliotheek.

Fotowedstrijd

Heemstede en Bennebroek kennen veel fraaie, fotogenieke plekjes. In HeerlijkHeden en op facebook leest u er vaak over.

Maar wat is voor ú een bijzondere plek en wat zou er in úw ogen voor de toekomst bewaard moeten blijven in Heemstede/Bennebroek? Het kunnen panden zijn, uw eigen woonsituatie, of kunstwerken, maar ook het Groenendaalse bos behoort tot de mogelijkheden.

Kortom, pak uw camera en ga op pad. De HVHB is heel benieuwd naar uw blik op Heemstede/Bennebroek. Hoe u uw bijdrage kunt insturen leest u op de website van de HVHB. De uiterste inleverdatum is 1 oktober 2022 met de bedoeling alle inzendingen ten toon te stellen, maar ook te publiceren in HeerlijkHeden.

De wedstrijd kent twee leeftijdscategorieën: jongeren tot en met 18 jaar en iedereen boven de 18 jaar.  Voor de winnaar in beide categorieën wordt een prijs beschikbaar gesteld. De jurering wordt gedaan door Theo Out (fotograaf HVHB) en Harry Opheikens.

Foto inzender Ton de Groot (Hoofddorp): ‘Wolbershuis, Kerklaan 15.