“Restauratie grafkapel feestje op plek van bezinning”

Door Joke van der Zee (Heemsteder)

Gewoonlijk is de stemming op een begraafplaats verre van feestelijk. Maar vandaag, woensdag 18 mei, mocht het wel. De heropening van de monumentale grafkapel van de familie Van Vollenhoven was een klein feestje waard, vond wethouder Annelies van der Have. Samen met alle betrokkenen van de restauratie van het provinciaal monument werd stilgestaan bij de bijzonderheid van dit graf. Marc de Bruijn (Historische Vereniging Heemstede Bennebroek) gaf aan dat je dit soort ‘tempeltjes’ nauwelijks ziet in ons land. Het Romeinsachtige kapelletje neemt dan ook een belangrijke plek in op de algemene begraafplaats aan de Herfstlaan. Het was een van de eerste bouwwerken op het kerkhof en het was Maurits van Vollenhoven die het liet realiseren. Als telg uit een rijk geslacht (bierbrouwers) kwam zijn grafkist erin en dat van zijn echtgenote, de derde kist is van zijn vader.

De feestelijke heropening van de kapel kreeg extra glans door de aanwezigheid van Van Vollenhoven bier.

Lees hier alles over het familiegraf.

Foto boven: Betrokkenen bij de restauratie van de grafkapel kijken onder een heerlijk zonnetje toe. Even later mochten ze een speciaal biertje van Vollenhoven bier proeven. (Foto: Joke van der Zee)

Wethouder Van der Have (die de officiële opening verrichtte) en Marc de Bruijn voor de deur van de monumentale grafkapel. (foto Theo Out)