Winkels Valkenburgerlaan/straat

Van 15 augustus 2016 tot en met 2 februari 2017 verschenen in de Heemsteder wekelijks artikelen over (voormalige) winkels aan de Valkenburgerstraat/laan. In eerste instantie was de straatbenaming Valkenburgerstraat, maar door een omnummering (dat leest u in de stukjes) is het de huidige Valkenburgerlaan.

Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van reacties op onder andere de Facebook-pagina’s ‘Nostalgisch Heemstede’ en ‘Je bent Heemstedenaar als…..’, maar ook via de Heemsteder en persoonlijke reacties.

Alle artikelen uit de Heemsteder zijn in dit document samengebracht, zodat u alles nog eens op uw gemak kunt nalezen met aanvullingen van toenmalige of huidige winkeliers. Ook nemen we in dit document gegevens mee, die na 2015 bekend zijn geworden tot aan het schrijven van dit document in 2021.

Er is gebruikgemaakt van foto’s uit het eigen archief van de HVHB, de beeldbank van het Noord Hollands Archief (NHA) en diverse privécollecties. De vergelijkingsfoto’s van de situatie van nu (2016/2017) zijn gemaakt door Harry Opheikens.

Diverse winkelpanden zijn nog als zodanig in gebruik, al dan niet verbouwd. Andere zijn volledig uit het straatbeeld verdwenen. Om alle winkels en hun geschiedenis in herinnering te houden is dit document samengesteld. Veel lees- en kijkplezier!