In samenwerking met de Vomar en Hoorne Vastgoed heeft de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek in de parkeergarage aan de Binnenweg zeventien illustraties laten aanbrengen. Het gaat om bekende gebouwen in Heemstede en beroemde personen die een duidelijke link met Heemstede hebben. De illustraties zijn vervaardigd door de Haarlemse tekenaar Eric Coolen.

Hieronder vindt u meer informatie over de afgebeelde gebouwen en personen.

Raadhuis. Het raadhuis van Heemstede is gebouwd in 1906/1907 en is ontworpen door de architecten Jan Stuyt en Jos Cuypers, de zoon van Pierre, die het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam bouwde.

Hier meer informatie

Molentje Groenendaal. Gebouwd in 1776 en bedoeld om de waterpartijen van de buitenplaats Bosbeek-Groenendaal van water te voorzien.

Hier meer informatie

Station Heemstede-Aerdenhout. Gebouwd in 1958 en een fraai voorbeeld van zakelijke, naoorlogse architectuur.

Hier meer informatie

Tramhuisje De Glip. Een van de laatste tastbare overblijfselen van de tramlijn die ooit door Heemstede liep. Tegenwoordig een plek van samenkomst voor inwoners van De Glip.

Hier meer informatie

Watertoren. De watertoren, gebouwd in 1910, is nog altijd in gebruik ten behoeve van de drinkwatervoorziening.

Hier meer informatie

Hageveld. In 1922-1925 gebouwd als seminarie. Tegenwoordig zit hier Atheneum College Hageveld en zijn er appartementen in het gebouw ondergebracht.

Hier meer informatie

Voorwegschool. Gesticht rond 1625 en de oudste basisschool in Nederland die nog op dezelfde plaats staat. Het huidige gebouw dateert grotendeels van 1882.

Hier meer informatie

Oude Slot. Van oorsprong een dertiende-eeuws kasteel, in de zeventiende eeuw door Adriaan Pauw uitgebreid tot een lustslot in renaissancestijl.

Hier meer informatie

Buitenplaats De Hartekamp. Heemstede is rijk aan buitenplaatsen, waar in de zeventiende en achttiende eeuw vooral rijke Amsterdammers de zomer doorbrachten. Bijzonder aan De Hartekamp is dat de wereldberoemde plantkundige Carolus Linnaeus er twee jaar verbleef.

Hier meer informatie

Sportkantine RCH. In 1932 gebouwd ten behoeve van voetbalvereniging Racing Club Heemstede (tot 1965 was het nog Racing Club Haarlem). Het compleet houten gebouw heeft opvallend strakke lijnen en een fors overstekend dak. Beroemdste speler van RCH was Johan Neeskens.

Hier meer informatie

Vrijheidsmonument. Ontworpen door beeldhouwer Mari Andriessen en op 4 mei 1948 onthuld. Sindsdien een belangrijke herdenkingsplek. Naast het monument vind je het ‘Boek van de Namen’, een openliggend boek met de namen van de 162 joodse oorlogsslachtoffers uit Heemstede.

Hier meer informatie

Oude Kerk. In 1625 gebouwd op de restanten van een kapel uit de veertiende eeuw. In de negentiende eeuw preekte Nicolaas Beets hier.

Hier meer informatie

Nieuwbouw aan de haven. Langzamerhand is het gebied rond de haven van Heemstede getransformeerd tot een aantrekkelijke leefomgeving. LEVS Architecten uit Amsterdam ontwierp hier een acht etages tellende woontoren. De haven is in 1921-1922 aangelegd, voornamelijk ten behoeve van de kolenschepen die de nabijgelegen gasfabriek moesten bevoorraden. Tegenwoordig maakt vooral de pleziervaart gebruik van de haven.

Judith Leyster (1609-1660) wordt tegenwoordig beschouwd als de beroemdste vrouwelijke kunstschilder uit de zeventiende eeuw. Ze was getrouwd met haar collega Jan Miense Molenaer. In Heemstede bezat het echtpaar hofstede Het Lam in wat nu Groenendaal is, dicht in de buurt van waar nu de Algemene Begraafplaats ligt. Judith Leyster overleed in 1660 en werd begraven op het kerkhof van de Oude Kerk; we weten niet precies waar.

Adriaan Pauw (1585-1653) was een telg uit een rijke
Amsterdamse koopmansfamilie. Hij was ook politiek actief. In 1620 kocht hij de
heerlijkheid Heemstede. Onder zijn leiding werd de Oude Kerk gebouwd, werden de
Zandvaart en de Blekersvaart gegraven ten behoeve van zandwinning en kreeg de
bleekindustrie een impuls. Ook liet hij het kasteel van Heemstede verbouwen tot
een lustslot. Tijdens de onderhandelingen rond de Vrede van Münster (1648) stond
hij aan het hoofd van de delegatie die namens de Republiek aanwezig was.

Nicolaas Beets (1814-1903) kennen we als degene die onder het pseudoniem Hildebrand de Camera Obscura schreef. Hij studeerde theologie en was van 1840 tot 1854 predikant in de Oude Kerk in Heemstede. Hier stichtte hij een protestantse basisschool, die nog altijd bestaat en (uiteraard) zijn naam draagt: Nicolaas Beetsschool. Ook was hij een voorvechter van de afschaffing van de slavernij, net als zijn Heemsteedse plaatsgenoot Julien Wolbers, die aan de Kerklaan woonde.

Eerste Vomar Heemstede. Impressie van de oude Vomar-vestiging aan Binnenweg 149. De grondleggers van de ‘Voordeelmarkt’ waren de drie broers Zwanenburg. Hun eerste winkel was een kruidenierszaak in IJmuiden. Er volgden meer winkels: Zwanenburg Zelfbediening. De eerste supermarkten onder de naam Vomar openden in 1968 hun deuren. De Vomar aan Binnenweg 149 is in de jaren vijftig van de vorige eeuw geopend, eerst nog als Zwanenburg Zelfbediening. Vomar is nog altijd een familiebedrijf en is inmiddels actief in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.