Voorweg 24

Voorwegschool

Oorspronkelijke functie
Openbare lagere school
Huidige functie
Openbare basisschool
Bouwjaar
1882 (kern uit 1630)
Architect
A. van der Steur (1836-1899)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De Voorwegschool staat aan de Voorweg vlak achter de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. De Oude Kerk is een rijksmonument. De Voorwegschool is de oudste basisschool in Nederland die nog op dezelfde plaats staat. De kern dateert uit 1630. Rond 1818 was de school zo vervallen, dat de kinderen les kregen op een locatie aan de Achterweg, maar omstreeks 1842 werd het gebouw op de huidige locatie vernieuwd. De dorpsschool werd in 1882 verbouwd naar een ontwerp van A. van der Steur. Een deel van de school werd daarbij verhoogd. In 1924 werd er een gymnastiekzaal bijgebouwd, naar een ontwerp van J. Schelling.

Bouwkundige beschrijving

De Voorwegschool heeft een carrévormige plattegrond, dat wil zeggen dat het een U-vormig gebouw is. Het heeft één bouwlaag onder een pannendak. Het metselwerk wordt doorsneden door sierlijsten, hardsteen en pleisterwerk. Aan de voorkant zijn de linker- en rechtergevel met elkaar verbonden door een terugspringend deel. De voorgevels van het linker- en rechterdeel zijn tuitgevels met een hoog opgemetselde tuit. De linkergevel is niet goed zichtbaar, omdat hier, onder andere, het vroegere schoolmeestershuis voor staat. De gevels zijn gemetseld van baksteen en de school heeft een pannendak. De entree bevindt zich in het terugspringende tussenstuk. Op dit deel staat een klein driehoekig fronton. De rechterzijgevel heeft aan de achterkant één- en tweelaags aanbouwen met pannendaken. Aan de voorzijde en rechts van het gebouw bevindt zich het schoolplein met daarop twee forse bomen. Het schoolplein wordt aan de voorkant afgesloten door een laag gemetseld muurtje.

Gemeentelijk monument

De Voorwegschool is cultuurhistorisch van belang vanwege zijn plaats in de geschiedenis van het onderwijs in het algemeen en van Heemstede in het bijzonder. De school heeft ensemblewaarde door de ligging in de oude dorpskern, vlak bij het Wilhelminaplein en de Oude Kerk. Daarbij ligt de school ook beeldbepalend aan de Voorweg. Het ontwerp van de school is van belang binnen het oeuvre van de in Haarlem en omstreken bekende architect A. van der Steur.

Locatie

Voorweg 24
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Voorweg 24

Voorwegschool

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Oude Kerk - Protestantse gemeente te Heemstede

Oude Kerk

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Achterweg 38

Van Schagen van 1890

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Achterweg 13

Achterweg 13-17

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie