Bennebroekerlaan 25

Nieuw Middendorp

Oorspronkelijke functie
Woonhuizen
Huidige functie
Woonhuizen
Bouwjaar
1901
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Bennebroekerlaan 25-27 is vrijstaand gelegen op een terugspringende voorgevelrooilijn aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan. De voorgevel is georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de parallel hieraan gelegen Bennebroekervaart.

Tussen 1877 en 1901 stonden op deze plaats, pal aan de Bennebroekerlaan, twee daglonerswoningen, die in 1901 door meestermetselaar en vastgoedexploitant P.H. Zieren afgebroken en vervangen zijn door twee herenhuizen. Voor de bouw gebruikte hij materialen van de voormalige hofstede Middendorp. Vermoedelijk heeft hij beide woningen verhuurd aan forenzen. De stoomtram reed voor de deur langs.

Bennebroekerlaan 25-27 is gebouwd in een eclectische, neoclassicistische trant met een strakke, symmetrische opzet van de witgeschilderde, gepleisterde voorgevel.

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft een, in hoofdvorm, rechthoekige plattegrond, is deels onderkelderd en bestaat uit twee bouwlagen en kapverdieping onder een schilddak, dat gedekt is met gesmoorde Verbeterde Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de vaart. Het voordakschild heeft twee dakkapellen met zadeldak, driehoekig fronton en geprofileerde windveren.

De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd. De plint is zwart geschilderd. Ter hoogte van de onderdorpels van de begane grond- en verdiepingsvensters zitten waterlijsten. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en wordt afgesloten door een houten kroonlijst met geprofileerde bakgoot.

De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een lage, gemetselde erfafscheiding.

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 25-27 bezit cultuurhistorische waarde omdat het een karakteristiek voorbeeld is van de historische en ruimtelijk ontwikkeling langs de Bennebroekerlaan, waar vanaf het midden van de 19de eeuw een aantal luxueuze villa’s en herenhuizen verrees.

Het pand heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Er is sprake van ensemblewerking in combinatie met het in overeenkomstige stijl gebouwde, nabijgelegen Huize Vrede-oord (Bennebroekerlaan 31-33) dat ook van meestermetselaar P.H. Zieren was.

Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwerp in neoclassicistische trant, waarbij ook niet-klassieke details vrij zijn toegepast.

Het gebouw is, op de uitbreiding aan de oostgevel na, gaaf in hoofdvorm en deels gaaf in detaillering.

Locatie

Bennebroekerlaan 25
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Bennebroekerlaan 25

Nieuw Middendorp

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 29

Bennebroekerlaan 29

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 12

Eikenhorst

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie