Bennebroekerlaan 29

Bennebroekerlaan 29

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1852
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Dit woonhuis is vrijstaand gelegen aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan op een, ten opzichte van de buurpanden, sterk naar voren springende rooilijn. De voorgevel staat pal aan de weg en is georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de parallel hieraan gelegen Bennebroekervaart.

Bennebroekerlaan 29 behoort tot de oudste bebouwing langs deze laan. Het dateert uit het midden van de 19de eeuw. De traditionele, ambachtelijke verschijningsvorm en bouwstijl verwijzen daarnaar.

De woning is in 1852 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse makelaar Pieter Calkoen, die een groot deel van de omliggende gronden van de voormalige buitenplaats Duinlaan in bezit had. Het monument bestond in de negentiende eeuw uit twee woningen die later verenigd zijn en zullen, gezien de oppervlakte van 28m², ieder als daglonershuisje in gebruikt zijn geweest. In het begin van de 20e eeuw vestigde Dirk de Wit er een winkel in huishoudelijke artikelen van porselein en aardewerk. In 1942 wordt Wiering Tempelman, getrouwd met Annie de Wit, eigenaar van de winkel en gaat verder onder de naam De kleine Bazar. Er was van alles te koop. Schoonzoon Rob Hinse maakt er in 1970 een speelgoedzaak van. Daarna is het pand grondig verbouwd tot woonhuis. De etalage verdween en de voordeur werd verplaatst.

Bouwkundige beschrijving

Het pand bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met rode, Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de Bennebroekerlaan.

De voorgevel is een gepleisterde, witgeschilderde langsgevel. De gevel wordt afgesloten door een uitkragende, geprofileerde houten gootlijst met bakgoot en gootklossen.

De voorgevel heeft links van het midden een paneeldeur. De vensters bezitten ter weerszijden luiken in rood-wit-groene kleurstelling.

De zijgevels zijn tuitgevels. De linker zijgevel (oost) is met houten delen gepotdekseld.

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 29 heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, traditioneel gebouwd, vroeg-19de-eeuws daglonershuis langs de Bennebroekerlaan. Het woonhuis, met het karakteristieke, eenvoudige silhouet, behoort tot de oudste bebouwing langs deze laan.

Het pand heeft stedenbouwkundige en situationele waarde vanwege de opvallende en zeer beeldbepalende ligging in de, ten opzichte van de buurpanden, vooruit springende voorgevelrooilijn.

Het pand is wat betreft voor- en zijgevels en silhouet gaaf en relatief gaaf op onderdelen.

Locatie

Bennebroekerlaan 29
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Bennebroekerlaan 29

Bennebroekerlaan 29

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 25

Nieuw Middendorp

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 12

Eikenhorst

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie