Binnenweg 8

Binnenweg 8

Oorspronkelijke functie
Woning tuinman/koetsier
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
Ca. 1863
Architect
Elias Saraber, Den Haag (zeer waarschijnlijk)
Status
Provinciaal monument

Introductie

In 1653 werd Bennebroek een zelfstandige ambachtsheerlijkheid, los van Heemstede. De ambachtsheren (de eerste was Adriaan Pauw jr.) zetelden sinds 1657 in Hofstede Duijnwijck, korte tijd later Huis te Bennebroek genaamd. Huis te Bennebroek werd verschillende keren al dan niet ingrijpend verbouwd en in 1972 gesloopt.

Als één van de dienstgebouwen is dit lichtblauw gepleisterde woonhuis voor tuinman en koetsier behouden gebleven. Het is gebouwd in chaletstijl en voorzien van decoraties in eclectische stijl.

Bouwkundige beschrijving

Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak, dat aan de voorzijde is gedekt met zwarte Oegstgeester pannen en een de achterzijde met nieuwe zwarte pannen. Het dak is voorzien van een overstek met rijk gesneden windveren op consoles. Het pand bestond oorspronkelijk uit twee woningen, maar is in 1935 tot één woning verbouwd. Daarbij is de rechterdeuropening dicht gemaakt. Op de hoek van de linkerzijde van de voorgevel is een pilaster te onderscheiden, waar het gietijzeren hek begint dat oorspronkelijk als erfafscheiding voor het Huis te Bennebroek diende.

Provinciaal monument

Het pand heeft architectuurhistorische waarde omdat hoofdvorm en decoraties een goed voorbeeld zijn van een in chaletstijl gebouwde tuinmans- of portierswoning. Tevens heeft het cultuurhistorische waarde omdat een van de weinige overblijfselen is die nog aan de oorspronkelijke buitenplaats Huis te Bennebroek herinneren. Stedenbouwkundig valt het gebouw op door zijn ligging, als introductie op de oudere kern van Bennebroek.

Locatie

Binnenweg 8
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Binnenweg 8

Binnenweg 8

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie
Binnenweg 10

Binnenweg 10

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Binnenweg 14

De Graeve Tromp

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Reek 3

Reek 3 en 3A

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie