Binnenweg 14

De Grave Tromp

Oorspronkelijke functie
Herberg en werkplaats
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1667/1860
Architect
Onbekend
Status
Provinciaal monument

Introductie

Het huidige woonhuis uit 1860 op de hoek van de Binnenweg en de Reek had als oorspronkelijke bestemming herberg: De Grave Tromp, gebouwd in 1667. In de jaren twintig van de 18de eeuw sloot de herberg zijn deuren en werd het pand als woning en werkplaats gebruikt.

Bouwkundige beschrijving

Het pand bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping, is witgepleisterd en heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen. De plint is grijs geschilderd. Het staat met de korte zijde naar de Binnenweg en met de rechter lange zijde naar de Reek gekeerd. Aan die zijde zit een dakkapel. Opvallend onderdeel van het gebouw is de veranda. De ene helft daarvan is afgesloten en dient als serre, de andere helft is open en heeft een rijkbewerkt gietijzeren hek.

Het pand is aan de linkerzijde uitgebouwd. Die bestaat uit één bouwlaag met plat dak dat aan de zijde van de Binnenweg wordt bekroond door een balustrade met een gietijzeren hek.

Provinciaal monument

Het pand heeft architectuurhistorische waarde door zijn gaafheid van de hoofdvorm. Het is bovendien een voorbeeld van kleine herbergen met veranda, die in de 19de eeuw op verscheidene plaatsen in Bennebroek en omgeving te vinden waren. Bijzonder van waarde zijn de gietijzeren hekken van de veranda en van de balustrade op de uitbouw.

Daarnaast heeft het sociaalhistorische betekenis: de verschillende beroepen die hier zijn uitgeoefend (glazenier, zadelmaker, rijtuigbekleder enz.) herinneren aan de dienstverlenende functie die dorpsbewoners hadden voor de landgoederen in dit gebied.

Locatie

Binnenweg 14
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Binnenweg 14

De Grave Tromp

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie
Reek 3

Reek 3 en 3A

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Binnenweg 10

Binnenweg 10

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Binnenweg 8

Binnenweg 8

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie