Bennebroekerlaan 10

De Lijsterhof

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1898
Architect
Johannes Wolbers (1858-1932); opdrachtgever J.C. van der Laan
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Villa De Lijsterhof is een vrijstaand en beeldbepalend pand aan de noordzijde van de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Een eenvoudig, stalen bruggetje verbindt de Bennebroekerlaan met de villa en het omringende erf. Het hekwerk heeft het opschrift:
De Lijsterhof.

Voorheen villa Welgelegen is gebouwd op het voormalige terrein van de buitenplaats/hofstede Duinzicht in opdracht van landbouwer en bollenkweker J.C. van der Laan. De naam van de villa is later veranderd in De Lijsterhof.

Bouwkundige beschrijving

De Lijsterhof is omstreeks 1898 gebouwd en ontworpen in neorenaissancetrant met invloeden van de chaletstijl. Het neorenaissance-aspect blijkt onder meer uit de gepleisterde hoek- en neggenblokken, waterlijsten en siermetselwerk. Invloed van de chaletstijl is te zien in de combinatie van brede dakoverstekken met houten korbelen, sierspant en topgevelbeschot.

De villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit twee bouwlagen met kapverdieping onder een samengesteld schilddak. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen in kruisverband. De relatief hoge plint is gepleisterd en zwart geschilderd. Direct boven de plint zit een geprofileerde waterlijst.

De villa heeft aan de zuidgevel een gemetselde erker op rechthoekig grondvlak waarboven een houten decoratief gesneden balkonhekwerk is aangebracht, dat onderkraagd wordt door gepleisterde, zwaar geprofileerde consoles. De erker aan de achterzijde (westgevel) is later aangebouwd.

De rechterzijgevel (oost) is symmetrisch ingedeeld met centraal in de gevel de entree in de vorm van een éénruits paneeldeur met (vernieuwd) deurrooster en drieruits bovenlicht. Links en rechts van de entree zitten twee vensters. Ze zijn voorzien van houten luiken. De verdieping telt drie vensters.

Het erf is beplant met enkele monumentale bomen, waaronder een kastanjeboom bij het hek.

Gemeentelijk monument

Villa De Lijsterhof bezit cultuurhistorische waarde omdat het een karakteristiek voorbeeld is van de historische en ruimtelijke ontwikkelingen langs de Bennebroekerlaan, waar vanaf het midden van de 19de eeuw een aantal luxueuze villa’s en herenhuizen verrees.

De villa heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Bennebroekervaart en Bennebroekerlaan.

De villa heeft ensemblewerking in combinatie met het landelijk karakter van de Bennebroekervaart en de bijbehorende eenvoudige boogbruggen over de vaart.

De villa heeft architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm in neorenaissance-trant met invloed van de chaletstijl.

Het pand is vrij gaaf in hoofdvorm.

Locatie

Bennebroekerlaan 10
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Bennebroekerlaan 10

De Lijsterhof

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 12

Eikenhorst

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 29

Bennebroekerlaan 29

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 25

Nieuw Middendorp

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie