Glipperpad 1

Glipperpad 1

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis en kantoor
Bouwjaar
17de eeuw
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 21089

Introductie

Heemstede heeft zich niet ontwikkeld vanuit één centrale dorpskern, maar vanuit meerdere bewoningskernen of buurtschappen die geleidelijk samensmolten tot het huidige dorp. Eén van die buurtschappen was de Glip, ook wel ‘Princenbuurt’ genoemd, naar prins Willem I van Oranje-Nassau. De naam is al in 1580 vermeld. Aanvankelijk vormde de Glip de kern van Bennebroek, dat deel uitmaakte van de heerlijkheid Heemstede. In 1653 werd Bennebroek een zelfstandige heerlijkheid, waarna een nieuwe kern ontstond rond de Reek. Al het land ten noorden van de huidige Swartenburgerlaan, waaronder ook de buurtschap de Glip, behoorde vanaf 1653 tot de heerlijkheid Heemstede. Het huis Glipperpad 1 is gelegen ten zuidoosten van de Glipperweg, aan het water bij de Glipperbrug.

Bouwkundige beschrijving

Dit 17de-eeuwse woonhuis is opgetrokken in baksteen en heeft een tuitgevel met schouderstukken. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen. Het pand heeft schuiframen en staafankers. De gevels zijn bij een restauratie in 2008 ontpleisterd. In de top van de achtergevel is een schoorsteen opgenomen.

Rijksmonument

Het huis Glipperpad 1 is van belang als voorbeeld van een 17de-eeuws huis. Het is van historisch belang als een van de oudste huizen in Heemstede.

Locatie

Glipperpad 1
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Glipperpad 1

Glipperpad 1

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Prinsenlaan 2

Glipperbrug en tramhuisje

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
Glipperweg 70

Herberg/Bakkerij

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Glipperweg 94

Korenmolen De Nachtegaal

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie