Herfstlaan 3

Grafmonument Van Lennep

Oorspronkelijke functie
Grafmonument
Huidige functie
Grafmonument
Bouwjaar
1874
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het grafmonument staat op de Algemene Begraafplaats, waarvan het oudste gedeelte in 1828 is aangelegd naar ontwerp van J.D. Zocher.

Beschrijving

Het graf bestaat uit een perk met kiezelstenen, afgegrensd door middel van een rand van hardsteen. In het perk staat aan de voorzijde een schuin geplaatste marmeren plaat met daarin uitgehakt de namen van diverse leden van de familie Van Lennep, onder meer van Jkvr. Jeanne Caroline van Lennep (Heemstede 23 maart 1889 – St. Theoffrey 1 april 1928).

Aan de achterzijde van het perk wordt de hardstenen rand doorbroken door een marmeren sculptuur, die de genoemde Jeanne van Lennep op ware grootte verbeeldt. Ze zit op een bankje, dat aan de voorzijde met een klimop is begroeid. Bij grafmonumenten is de klimop, altijd groene plant, vaak toegepast als symbool van onsterfelijkheid en van trouwe verbondenheid en vriendschap tot in de dood. De vrouw is afgebeeld met kleding en kapsel kenmerkend voor de mode uit de tweede helft van de jaren twintig. De vrouw heeft haar rechterbeen over haar linkerbeen geslagen en haar handen rusten ineengestrengeld op haar rechterknie. Op het rechter zijvlak van de bank is in hoofdletters de naam van de maker van de sculptuur aangebracht: M. GUIRAUD-RIVIÈRE (Maurice Guiraud-Rivière, 1881-1947); op het linker zijvlak: EN SOUVENIRE DE JEANNE VAN LENNEP.

Maurice Guiraud-Rivière werd in 1881 in Toulouse geboren. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de cole des Beaux-Arts in Parijs en had tentoonstellingen in onder meer de Salon des Artistes en de Salon des Humouristes. Hij maakte veelal sculpturen van dansers, atleten en paarden, meestal in beweging, in art-decostijl.

Gemeentelijk monument

De grafsculptuur is van cultuur- en kunsthistorische betekenis als gaaf en bijzonder grafmonument uit de jaren twintig van de 20ste eeuw, met name omdat het beeldhouwwerk een tijdsbeeld geeft van de periode rond het jaar (1928) van overlijden van de afgebeelde vrouwenfiguur.

Locatie

Herfstlaan 3
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herfstlaan 3

Algemene Begraafplaats

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herfstlaan 3

Grafmonument Van Verschuer

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herfstlaan 3

Grafkapel Van Vollenhoven

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herfstlaan 3

Grafmonument Müller

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie