Herenweg 20

Groenendaal (portierswoning en toegangshek)

Oorspronkelijke functie
Portierswoning, toegangspoort
Huidige functie
Woonhuis, toegangspoort
Bouwjaar
Eerste kwart 19de eeuw (woning), eerste helft 18de eeuw (poort)
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 522916 (woning), 522917 (hek)

Introductie

Dit gebouw is de portierswoning van het voormalige landgoed Groenendaal.

Bouwkundige beschrijving

De voormalige portierswoning van Groenendaal dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en ligt aan de Herenweg, naast het toegangshek met ‘burchten’ dat de Sparrenlaan ontsluit. De kleine L-vormige woning telt één bouwlaag onder een schilddak en is gebouwd in de stijl van Zocher. Het geheel is gepleisterd. De kopse gevels hebben een karakteristieke indeling met gekoppelde pilasters en een vensterpartij met halfrond bovenlicht boven een latei. Sommige vensters hebben nog de roedenverdeling in ruitpatroon. Bij een gasontploffing in de tweede helft van de 20ste eeuw is het huis zwaar beschadigd, waarna het is hersteld.

Het toegangshek dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw en bestaat uit een half ovaalvormige, terugspringende hekpartij met forse, met natuursteen beklede hekpijlers. De pijlers zijn in blokmotief gedecoreerd en aan de voorzijde voorzien van een gedecoreerde pilaster. Waarschijnlijk is de bekroning in de vorm van ronde, van kantelen voorziene burchttorens van latere datum. Tussen de hoekpijlers (maar ook geheel rechts) is een eenvoudige smeedijzeren hek aangebracht.

Rijksmonument

De portierswoning is van belang vanwege de functionele waarde op de buitenplaats, vanwege zijn karakteristieke ligging in relatie tot het toegangshek en vanwege de architectuur in de stijl van Zocher.

Het toegangshek is van belang vanwege de functionele en decoratieve waarde op de buitenplaats en in zijn relatie tot de portierswoning.

Locatie

Herenweg 20
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 19

Bollenschuur Herenweg

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Manpadslaan 1

Gedenknaald Huis te Manpad

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Groenendaal 3

Groenendaal koetshuis

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie