Haemstedeplein 2

Haemstedeplein en omgeving

Oorspronkelijke functie
Woningbouwcomplex
Huidige functie
Woningbouwcomplex
Bouwjaar
1920 - 1921
Architect
H. van der Kloot Meyburg (1875-1961)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het woningbouwcomplex ligt tussen de Heemsteedse Dreef, de Zandvaartkade en de Binnenweg. Het bestaat uit een aantal woonblokken met eengezinswoningen die in 1920-1921 zijn gebouwd in opdracht van Woningbouwvereeniging De Haemstede. Architect H. van der Kloot Meyburg was een van de oprichters van deze vereniging. Het complex maakt deel uit van het uitbreidingsplan dat J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt in 1909 voor de gemeente maakten. Het ontwerp is geïnspireerd op de Engelse tuinsteden, die zich kenmerken door kleinschaligheid, laagbouw met tuintjes en veel groen in de openbare ruimte. De arbeiders die de huizen moesten gaan bewonen hadden recht op licht en lucht en dat is terug te zien in deze ‘dorpse’ wijk. Het complex is ontworpen als een stedenbouwkundig en architectonisch geheel. Het Haemstedeplein vormt het centrum, hoewel het geen echt plein is. Het complex wordt gekenmerkt door korte, smalle straten. De muurtjes aan de uiteinden van een rij huizen zijn nog aanwezig, evenals een groot deel van de groene heggen. Een bijzonderheid is de van zandsteen gemaakte gevelsteen aan de zuidzijde van het complex aan het Haemstedeplein.

Bouwkundige beschrijving

De eengezinswoningen hebben een min of meer rechthoekige plattegrond en bestaan uit een bouwlaag met een kap met rode pannen. De daken hebben zowel langs- als dwarskappen en de gevelwanden verspringen, waardoor er een speels aanzien is ontstaan. De daken zijn niet allemaal even hoog. De huizen zijn gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl, dat wil zeggen dat ze ambachtelijk gebouwd zijn met oog voor detail. Het zijn traditionele woningen, opgetrokken in baksteen. In de kopgevel van Haemstedeplein 15 zit een gevelsteen van de Woningbouwvereeniging De Haemstede.
In 1969 is al het houtwerk aan de huizen vervangen door kunststof. Hierbij is ook de oorspronkelijke roedeverdeling in de ramen verdwenen.

Gemeentelijk monument

Het woningcomplex aan het Haemstedeplein en omstreken is karakteristiek voor een op de Engelse tuinstad geïnspireerd woningbouwcomplex. Het is ontworpen als een stedenbouwkundige en architectonische eenheid. Het complex is van belang voor de geschiedenis van de sociale woningbouw in Heemstede, maar ook omdat het ontworpen is door de landelijk bekende architect H. van der Kloot Meyburg. Tot slot is het een bijzonder complex door de samenhang tussen beplanting, bebouwing en staatprofiel.

Locatie

Haemstedeplein 2
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Haemstedeplein 2

Haemstedeplein en omgeving

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 103

Café De 1ste Aanleg

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 87

Handelsdrukkerij

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Kerklaan 7

Kerklaan 7

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie