Koediefslaan 69

Herberg De Dorstige Kuil

Oorspronkelijke functie
Herberg
Huidige functie
Kantoor
Bouwjaar
Eind 18de eeuw
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 21116

Introductie

Op de plek van het voormalige landgoed Kennemeroord aan de Herenweg (nu een zorgappartementencomplex) stond oorspronkelijk, vanaf circa 1642, een herberg met de naam ‘De Dorstige Kuil’. In 1667 bracht Cosimo III de’ Medici er een bezoek. De uitspanning was een trefpunt van kunstenaars, vooral uit Amsterdam. In 1793 werd de herberg verkocht aan de Amsterdammer Jan Baptist van Keulen. Deze liet het pand vervangen door een witgepleisterd herenhuis. De bekende naam De Dorstige Kuil werd eind 18de eeuw opnieuw gebruikt voor een koffiehuis aan de Koediefslaan. Omstreeks 1800 was Hermannus Schippers hier als tapper woonachtig. Vanaf 1872 wordt Jacobus Preijde als koffiehuishouder vermeld. Hij werd in 1890 opgevolgd door zijn zoon Petrus Jacobus Preijde. Vervolgens kwam De Dorstige Kuil voor 14.000 gulden in handen van de eigenaar van de buitenplaats Kennemeroord. Lange tijd had de kunstenaar Hermanus Davinus (Herman) Heuff (1875-1945) zijn atelierwoning in dit pand. Hij woonde er tot zijn overlijden. Later, na de Tweede Wereldoorlog, is het pand in gebruik genomen als kantoor voor de naastgelegen Gerrit Bargerschool. In 1980 is het pand gerestaureerd. In 2010 is De Dorstige Kuil door Van Berkel aannemers verbouwd.

Bouwkundige beschrijving

De Dorstige Kuil is een witgepleisterd, laat 18de-eeuws pand met een rechte kroonlijst. De kern van het gebouw is een tweelaags, rechthoekig bouwvolume met een met pannen gedekt schilddak. Hiertegen is aan de voorzijde een dakkapel met houten vleugelstukken aangebracht. De voorgevel heeft in zijn huidige vorm links twee vleugeldeuren en rechts negenruits schuiframen met luiken. Op de verdieping bevinden zich twee zesruits vleugelramen (links) en twee zesruits schuiframen (rechts). Tegen het hoofdvolume van het pand sluit links een lage vleugel met een met pannen gedekt zadeldak aan, met de nok parallel aan de straat. Ook dit deel is gepleisterd en heeft negenruits schuiframen met luiken.

Rijksmonument

Het voormalige koffiehuis, later atelierwoning De Dorstige Kuil is van belang als goed bewaard voorbeeld van een laat 18de-eeuws pand en vanwege zijn historie, die nauw verbonden is met de oude herberg De Dorstige Kuil en de buitenplaats Kennemeroord. Ook is het pand beeldbepalend aan de Koediefslaan.

Locatie

Koediefslaan 69
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Koediefslaan 69

Herberg De Dorstige Kuil

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Koediefslaan 97

Tuinmanswoning met oranjerie

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 138

IJskelder Kennemeroord

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 138

Kennemeroord, toegangshek

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie