Roemer Visscherplein 25

Roemer Visscherplein 25

Oorspronkelijke functie
Hotel (Hotel Boekenrode)
Huidige functie
Restaurant
Bouwjaar
1928
Architect
J.H. Groenewegen (1901-1958)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Roemer Visscherplein 25 staat op de hoek van de Zandvoortselaan, vlak bij station Heemstede-Aerdenhout. Het pand maakt aan beide kanten deel uit van een complex winkelwoonhuizen (Zandvoortselaan 155-159) en woonhuizen (Roemer Visscherplein 17-23).

Het is in 1928 door J.H. Groenwegen als hotel-restaurant ontworpen, Hotel Boekenrode,  waarna het door aannemer H. Brouwer is gebouwd. Brouwer bouwde in de jaren tussen 1925 en 1935 meer dan 500 huizen in Heemstede.

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft twee bouwlagen, maar de twee afgeronde hoekpartijen hebben er drie. Het dak is plat. Tussen de afgeronde hoekpartijen bevindt zich op de verdieping een gemetseld balkon met daarboven een forse luifel. De gevels zijn gemetseld van donkerrode en roodgele baksteen met horizontale sierbanden. Boven de balkonluifel bevinden zich granieten decoratieve elementen in de gevel. Op de verdieping hebben enkele bovenlichten nog de oorspronkelijke roedeverdeling en decoratief glas-in-lood.

Het pand heeft kenmerken van de Amsterdamse School, die te vinden zijn in de vormen van de afgeronde hoekpartijen, het afgeronde balkon en in de gevelornamenten.

Latere wijzigingen betreffen enkele Chinese ornamenten, een paar raamdoorbrekingen en het dichtmaken van de bovenlichten op de begane grond.

Gemeentelijk monument

Het pand aan het Roemer Visscherplein is cultuurhistorisch belangrijk omdat het oorspronkelijk een hotel was. Het voormalige Hotel Boekenrode herinnert aan de tijd dat er bij vrijwel elk spoorwegstation een hotel stond. Het pand is ook stedenbouwkundig van belang door de markante ligging op de hoek van het Roemer Visscherplein en de Zandvoortselaan. Tot slot is het ook architectuurhistorisch van belang door de Amsterdamse Schoolkenmerken.

Locatie

Roemer Visscherplein 25
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Roemer Visscherplein 25

Roemer Visscherplein 25

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Zandvoortselaan 153

NS-station Heemstede-Aerdenhout

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 133

Berkenrode (tuin en park)

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie