Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
Omstreeks 1860
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Huize Vrede-oord is vrijstaand gelegen, op een sterk terugspringende rooilijn, aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan. De voorgevel is georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de parallel hieraan gelegen Bennebroekervaart. Het is nog een van de laatste oorspronkelijke buitenhuizen die nog in Bennebroek staan.

Het huis is omstreeks 1860 gebouwd in opdracht van Abraham Colder, een hoofdonderwijzer uit de Warmoesstraat te Amsterdam, op de voormalige grond van een blekerij. Colder noemt zijn huis Land en Duin maar vanaf omstreeks 1876 verscheen de huidige naam Vrede-oord aan de gevel. In 1897 wordt de laatste bewoner van het gehele huis meester-metselaar Pieter Hendrik Zieren eigenaar, want een jaar na de koop splitste hij het gebouw in twee woningen.

Het pand is gebouwd in een eclectische, bij benadering neoclassicistische, stijl. Kenmerkend is de strakke, (schijnbaar) symmetrische opzet van de witgeschilderde gepleisterde voorgevel. De belangrijkste wijzigingen betreffen enkele eenlaags aanbouwen en wijzigingen aan de achter- en zijgevels.

Bouwkundige beschrijving

Huize Vrede-oord heeft een in oorsprong rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een schilddak, dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de straat. Centraal in het voordakvlak zit een dakkapel met openslaande ramen, decoratieve houten vleugelstukken en een geprofileerde gootlijst.

De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd. De plint is gepleisterd en zwart geschilderd. De voorgevel is voorzien van een blokverdeling. Onder de onderdorpels van de verdiepingsvensters van de voorgevel is een gepleisterde decoratie aangebracht in de vorm van (schijn)consoles. De gevel wordt afgesloten door een sterk geprofileerde, witgeschilderde, houten kroonlijst met daarin centraal het opschrift: Huize Vrede-oord.

Gemeentelijk monument

Huize Vrede-oord heeft cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan buitenplaatsen en de ruimtelijke ontwikkeling langs de Bennebroekerlaan, waar vanaf het midden van de 19de eeuw een aantal luxueuze villa’s en herenhuizen verrees.

Het pand heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart.

Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege een neoclassicistische vormgeving waarbij ook niet-klassieke details zijn toegepast.

Het uiterlijk is in grote lijnen goed behouden gebleven. Het pand is vrij gaaf in hoofdvorm en detaillering.

Locatie

Bennebroekerlaan 31
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 29

Bennebroekerlaan 29

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 25

Nieuw Middendorp

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 20

Huisje van Loeff

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie