Kleine Sparrenlaan 22

Kleine Sparrenlaan 22

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1922
Architect
Jan Detert (John) Wildeboer (1892-1936)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De met riet gedekte vrijstaande villa staat op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd. Het was een van de eerste villa’s in het Duin. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuinstadachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing.

Het pand is in 1922 gebouwd in opdracht van de in Nederland beroemde kunstschilder Herman Kruyder (1881-1935), die onder meer bekendheid kreeg vanwege zijn expressionistische stijl. Het ontwerp van het woonhuis is van de architect John Wildeboer en is geïnspireerd op de agrarische Gooise bouwkunst en elementen van de Amsterdamse School. Dit in landelijke stijl gebouwde boerderijachtige villatype (landhuistype) kwam in het begin van de twintigste eeuw in de mode. Deze nieuwe bouwstijl was geïnspireerd door de Engelse Arts and Crafts-beweging. De architecten zochten naar eerlijkheid en de eenvoud. Het waren geen villa’s meer die ze ontwierpen maar meer kleine eenvoudige, met riet gedekte hutten, gebouwd in een landelijke omgeving, om in te wonen en werken.

De belangrijkste wijziging dateert uit 1972, toen de woning aan de achterzijde vergroot werd.


Voor meer informatie over Herman Kruyder: zie HeerlijkHeden 176.

Bouwkundige beschrijving

De villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping onder een samengestelde rieten kap. Het pand is geheel in houtskeletbouw opgetrokken. De gevels zijn gepotdekseld en voorzien van verticaal en horizontaal beschot, geschilderd in een donkere (borstwering), witte (gevels) en donkerrode (topgevel) kleurstelling. De gekoppelde, houten vensterreeksen bezitten houten openslaande zesruitsramen met oorspronkelijke houten roedenverdeling.

Gemeentelijk monument

Kleine Sparrenlaan 22 heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven villa aan de Kleine Sparrenlaan. Deze laan maakt deel uit van Het Duin: het geaccidenteerde terrein dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd.

De cultuurhistorische waarde wordt versterkt vanwege de eerste bewoner en opdrachtgever voor de bouw, de kunstschilder Herman Kruyder.

De villa is architectuurhistorisch van belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de gave detaillering. Als vertegenwoordiger van het zogenoemde landhuistype dat in het begin van de twintigste eeuw in de mode kwam, is het pand eveneens zeer waardevol.

Het pand is gaaf in hoofdvorm en in detaillering.

Locatie

Kleine Sparrenlaan 22
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Kleine Sparrenlaan 22

Kleine Sparrenlaan 22

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Kleine Sparrenlaan 2

Transformatorstation

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Schoollaan 72

Duinlust

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie