Wilhelminaplein 4

Wapen van Heemstede

Oorspronkelijke functie
Herberg
Huidige functie
Appartementen
Bouwjaar
18de eeuw
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 21124

Introductie

Het Wapen van Heemstede werd na vergunning van ambachtsheer Adriaan Pauw in 1643 als café en herberg uitgebaat door de weduwe van de schout van Heemstede, Johan van Asch. Tientallen eigenaars en huurders volgden. Het huidige gebouw dateert uit de 18de eeuw. In de 19de eeuw bood de herberg tevens onderdak aan de ‘Heerensociëteit’. Ook vergaderde het gemeentebestuur er tot 1855. In dat jaar voldeed de vergaderruimte niet meer en huurde de gemeente het huis Overlaan, dat later werd aangekocht en is gebruikt tot de bouw van het huidige raadhuis in 1906-1907.

De laatste jaren was het pand bekend als het Wapen van Heemstede en Pandahof. Na aankoop door Stadsherstel Amsterdam is het gerestaureerd en in mei 2016 zijn de eerste huurders in de verschillende appartementen die erin zijn gemaakt komen wonen.

Bouwkundige beschrijving

Het Wapen van Heemstede is een 18de-eeuws pand met een langgerekte gepleisterde lijstgevel. De brede hoofdvleugel telt twee bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De huidige serre is een 20ste-eeuwse toevoeging. Links naast de vleugel staat een smal, hoog bouwdeel uit de 19de eeuw, met op de verdieping nog oorspronkelijke zesruits schuiframen. Dit bouwdeel heeft een gebroken schilddak, dat is gedekt met rode pannen. Links hiernaast sluit een laag bouwdeel aan, met een afgeplat schilddak met zwartblauwe kruispannen en een (sterk verbouwde) serre. Dit gedeelte dateert uit de late 19de of vroege 20ste eeuw. Ter rechterzijde van het hoofdgebouw staat een laag stalgebouw, waar de gasten van de herberg hun paarden konden stallen. Dit gebouw heeft een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak.

Rijksmonument

Het pand is van belang als goed bewaard gebleven voorbeeld van een café en herberg uit de 18de eeuw en vormt een beeldbepalend element op het Wilhelminaplein.

Locatie

Wilhelminaplein 4
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Wilhelminaplein 4

Wapen van Heemstede

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Achterweg 38

Van Schagen van 1890

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Oude Kerk - Protestantse gemeente te Heemstede

Oude Kerk

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Wilhelminaplein 12

Het Dubbeld Ancker

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie