HeerlijkHeden 190, wielerbaan in Heemstede

Heemstede heeft een houten wielerbaan gehad. Het was maar kort, van 1934 tot 1940, maar er zijn prachtige foto’s van bewaard gebleven. En net zomin voor de hand liggend: in 1941 en 1942 werd de Ronde van Heemstede verreden op een stratencircuit.

Een heel andere oorlogsherinnering kwam naar boven toen onbekende foto’s opdoken van de begrafenis van Jan Leuven in een dwangarbeiderskamp in Duitsland. Zijn naam is een van de 53 namen op het oorlogsmonument van Mari Andriessen aan de Vrijheidsdreef.

Achter de herkomst van topografische namen schuilt soms een heel interessante geschiedenis. Zoals die van de Roode Hel, die we terugvinden in de Rooheller Zandvaart en Rooheller brug in Bennebroek.

Het Venusbeeld naast het raadhuis van Heemstede staat in een rijke traditie van afbeeldingen van Romeins en Griekse goden en mythologische verhalen. De ‘Venus van Heemstede’ verkeert helaas in vrij slechte staat en verdient een zorgvuldige restauratie.

In dit nummer leest u onder meer ook over de Zusters van de Voorzienigheid van Bosbeek, het scheve huis Raadhuisplein 3 dat rechtgezet werd en over varend cultureel erfgoed. Bovendien worden de aanwinsten van de collectie van de HVHB op een rijtje gezet en die schenkingen leveren op hun beurt weer mooie verhalen op.

En tot slot (eindelijk weer) een oproep aan alle lezers: u bent van harte uitgenodigd voor de najaarsbijeenkomst op 4 november in Het Trefpunt in Bennebroek.

In de hieronder staande bijlage staan veel foto’s van en over de wielerbaan. Wie herkent iets of iemand en laat het de redactie van HeerlijkHeden weten.