HeerlijkHeden 194 verschenen

Iets later dan u van ons gewend bent, maar dat neemt niet weg dat u weer een prachtig blad in handen hebt met mooie verhalen en beeldmateriaal.

Op de omslag van Heerlijkheden 194 prijkt een kleurige tekening van Plein1, gemaakt door Eric Coolen. Dit jaar kwam het boek ‘Heemstede in klare lijn’ uit. In een interview vertelt Coolen over zijn werk. Lennaert Nijgh staat bekend als de Haarlemse tekstdichter, zijn leven lang door vriendschap en samenwerking verbonden met Boudewijn de Groot. Nijgh werd geboren in Heemstede, groeide er op en werd er, nu twintig jaar geleden, ook begraven.

Heel wat Heemstedenaren wonen in een huis van architect Nic. J.  Nijman. Of ze zaten op één van de katholieke scholen die Nijman in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bouwde. Zijn architectuur, vaak met elementen van de Amsterdamse school, is nog altijd geliefd.

In Bennebroek werd in maart 2022 de katholieke Jozefkerk gesloten. Met pijn in het hart moest het parochieteam de deuren sluiten. Ook in HeerlijkHeden 194 In de serie ‘75 jaar HVHB’ een nostalgische terugblik op de Bennebroekse middenstand.

Al in de 16de eeuw waren er in Nederland dienstregelingen om passagiers, vracht en vee over het water te vervoeren. In Heemstede zorgde de schippersfamilie Huijg voor het transport van wasgoed tussen Amsterdam en Heemstede, het zogenoemde klerenveer.

In dit nummer ook aandacht voor de verhalenweek op de Binnenweg en in de Raadhuisstraat. Veel winkeliers vierden eind september hiermee het slot van het jubileum 75 jaar HVHB mee. 

Volg de HVHB ook via de nieuwsbrief.

Beurtschipper Huijg ging eind jaren twintig van de vorige eeuw over op vrachtvervoer per auto.