Stadsherstel Amsterdam wint Erfgoedprijs 2017

Architect Kees Doornenbal en Michiel van der Burght van Stadsherstel Amsterdam kregen de Erfgoedprijs uitgereikt door de juryvoorzitter Olga van der Klooster. (Foto: Marilou den Outer)

Tijdens de Voorjaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek werd de winnaar bekendgemaakt van de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs 2017. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend voor behoud en versterking van cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek.

Er waren drie genomineerden. De jury was lovend over het herstel van de brug van de Bijweglaan in Bennebroek en de restauratie van de toren van de Sint Bavo in Heemstede maar de prijs ging naar Stadsherstel Amsterdam voor de restauratie van het Wapen van Heemstede.

Juryvoorzitter Olga van der Klooster: “We zien hier een voorbeeldige restauratie van een voor Heemstede zeer belangrijk monument. Met herbestemming als uitgangspunt en uitgevoerd met veel kennis van het monument en met veel respect voor de historische kenmerken. De jury waardeert het ook dat historische constructies, bouwmaterialen en onderdelen zichtbaar zijn gelaten of weer zichtbaar zijn gemaakt. Van de gevels voor- en achterzijde tot aan balklagen, trapjes en metselwerk in het interieur. Enige minpunt van dit succesvolle project is wellicht dat al het moois binnen en aan de achterzijde voor het publiek onzichtbaar is en dat het monument geen openbare functie meer heeft.”

De prijs, een door de Heemsteedse kunstenares Christine van der Velden ontworpen penning, werd in ontvangst genomen door Michiel van der Burght van Stadsherstel Amsterdam en architect Kees Doornenbal.