Rijksstraatweg 27

Bagatelle

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1855 (uitgebreid 1865)
Architect
Onbekend
Status
Provinciaal monument

Introductie

De villa Bagatelle is gebouwd in neoclassicistische stijl en lag in de negentiende eeuw op het terrein van de buitenplaats Huis te Bijweg aan de Rijksstraatweg. Opdrachtgever voor de bouw in 1855 was de jurist Christiaan Diemont, bewoner van Huis te Bijweg.

De villa is oorspronkelijk als tuinhuis met stal gebouwd nabij de Bennebroekervaart, die in hetzelfde jaar doorgetrokken werd naar de Leidsevaart. Tien jaar later liet Diemont tegen de zuidgevel een uitbouw plaatsen.  Een bagatelle is een klein muziekstuk maar kan ook verwijzen naar een kleinigheid, ter aanvulling van de buitenplaats Huis te Bijweg.

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft een T-vormige plattegrond en heeft een enkele bouwlaag met kapverdieping met twee, elkaar loodrecht snijdende zadeldaken met overstek en een geprofileerde, rond omlopende daklijst. Het dak is gedekt met grijze pannen.

De gevels bestaan uit witgepleisterde baksteen. In 1931 is de keuken verbouwd (achterzijde) en is de zolder bewoonbaar gemaakt door het aanbrengen van dakkapellen aan de westzijde. Die zijn vanaf de straat niet zichtbaar, zodat de monumentale waarde nauwelijks wordt aangetast.

Bij het huis hoort ook een 19de-eeuws gietijzeren hek, dat eveneens onder monumentale bescherming staat.

Provinciaal monument

Bagatelle heeft architectuurhistorisch waarde als vroeg voorbeeld van villabouw van bescheiden omvang voor welgestelden, die medio 19de eeuw een toenemende behoefte hadden om in een natuurlijke omgeving te wonen. Het pand is ook uit stedenbouwkundig oogpunt van belang: zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden fungeert het sterk als blikvanger.

Locatie

Rijksstraatweg 27
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Rijksstraatweg 27

Bagatelle

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 43

Oude raadhuis

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 4

Poortjes De Hartekamp

Bennebroek, Rijksmonument
Meer informatie
Rijksstraatweg 71

Rijksstraatweg 71

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie