Rijksstraatweg 71

Rijksstraatweg 71

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1918
Architect
Jan Gratama (1877-1947)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Dit vrijstaand gelegen landhuis is te vinden aan de westzijde van de Rijksstraatweg, niet ver van de kruising met de Zwarteweg. Het is 1918 gebouwd voor de familie Van de Loo, naar een ontwerp van Jan Gratama. Deze bekende Amsterdamse architect begon zijn carrière als exponent van de Amsterdamse School, maar is ook bekend als een van de ontwerpers van het uitbreidingsplan Amsterdam West (samen met H.P. Berlage) en van Tuindorp Watergraafsmeer. Later schoof hij steeds op in de richting van het historiserend bouwen. Een voorbeeld daarvan is zijn kantoorgebouw op de hoek van de Dam en het Damrak in Amsterdam.

Deze villa gold destijds als een sterk voorbeeld van moderne landhuisbouw. Verscheidene boeken en tijdschriften hebben er in de jaren twintig foto’s en tekeningen van gepubliceerd.

Bouwkundige beschrijving

De villa heeft een langgerekte, vrijwel symmetrische plattegrond. De gevel is opgetrokken uit bakstenen en heeft een zwarte plint. Het pand heeft twee bouwlagen onder een plat dak met overstek. De onderkant van dit overstek is wit, maar was vroeger beschilderd in ‘sterke kleuren’. Direct onder het overstek bevindt zich een fries met rood en geel geglazuurde bakstenen.

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. Op de begane grond bevinden zich in het midden, terugliggend ten opzichte van het gevelvlak, openslaande deuren die uitkomen op een terras. Bij alle vensters van de villa zijn de oorspronkelijke glas-in-loodramen in groen geschilderd raamhout verdwenen.

Links, rechts en aan de achterzijde bevinden zich uitbouwsels van één bouwlaag.

In 1920 is rechts van het pand een houtengarage gebouwd, in stijl aangepast aan het hoofdhuis (plat dak met overstek).

Gemeentelijk monument

De villa is van groot architectuurhistorisch belang. De horizontaliteit van de bouwmassa, het platte dak (destijds voor Nederland vrij nieuw) met verstek en daaronder het rondlopende fries zijn in de stijl van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, terwijl het siermetselwerk getuigt van de verbondenheid van de architect met de Amsterdamse School.

Door de opvallende ligging (iets hoger en teruggelegen ten opzichte van de Rijkstraatweg en omgeven door een grote tuin) vormt de villa een belangrijk element in het straatbeeld

Locatie

Rijksstraatweg 71
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Rijksstraatweg 71

Rijksstraatweg 71

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 75

Rijksstraatweg 75

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 42

Mahema

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 79

Bosch en Duinzicht

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie