Julianaplein 1

Bibliotheek/ Plein 1

Oorspronkelijke functie
Lagere School (Dreefschool)
Huidige functie
Bibliotheek en diverse maatschappelijke instellingen
Bouwjaar
1930
Architect
Cornelis van Gelder (1900-1987)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De voormalige Dreefschool staat op de hoek van het Julianaplein en de Heemsteedse Dreef. Het gebouw is in 1930 ontworpen door Cornelis van Gelder, die technisch opzichter bij de gemeente Heemstede was, maar als zelfstandig architect ook veel woonhuizen in Heemstede heeft getekend. Van Gelder ontwierp de school in een stijl die aan de Amsterdamse School verwant is. In 1986 nam de Openbare Bibliotheek er haar intrek. In 2018 is het gebouw ingrijpend verbouwd en biedt behalve aan de bibliotheek onderdak aan enkele maatschappelijke instanties en een petit-café. Het gebouw staat bekend als ‘Plein1’.

Bouwkundige beschrijving

De vrijstaande voormalige Dreefschool heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen met verspringende daken. De daken zijn gedekt met zwarte geglazuurde pannen. De gevels zijn allemaal verschillend. De oostgevel aan de kant van de Heemsteedse Dreef verspringt; de torenachtige opbouw, die boven het dak uitsteekt, komt wat naar voren. Deze toren heeft een plat dak met een vlaggenmast en aan vier kanten een decoratieve (verlichte) klok. Links van de toren bevindt zich een entree. Rechts van de torenachtige opbouw zijn de zes lange smalle ramen van de voormalige gymzaal te zien. Aan de zuidkant bevinden zich de grote ramen van de voormalige klaslokalen. Aan de kant van het Julianaplein kunnen de bezoekers, via de in 1986 vernieuwde entree, de bibliotheek binnengaan.

Naast de entree bevindt zich een natuurstenen beeldje van de Heemsteedse beeldhouwer H.A. van den Eijnde. Het stelt een lezend kind voor, dat met een hand een bal op de schouder houdt en in de andere hand een boek heeft. Aan de voet van het beeldje zitten een uil en een eekhoorn met een inmiddels vervaagd gemeentewapen van Heemstede.

In het trappenhuis zijn decoratieve glas-in-loodramen aangebracht.

 

Latere opvallende wijzigingen aan het gebouw zijn de reeds genoemde entree aan het Julianplein, het dichtmaken van enkele gevelopeningen, de ventilatieroosters in sommige ramen en het aangebouwde transformatorhuisje.
De verbouwing van 2018 is uitgevoerd door KPG Architecten uit Heemstede. Aan de buitenzijde van het monument is nauwelijks iets veranderd, binnen des te meer. Zo is er in een deel van het gebouw een extra verdieping gecreëerd. Daarbij is een zogeheten tafelconstructie gebruikt: er staat als het ware ‘een gebouw in een gebouw’. De wanden daarvan bestaan grotendeels uit glas, zodat de lichtinval optimaal is.

Gemeentelijk monument

Het gebouw van de voormalige Dreefschool is van belang omdat het een goed voorbeeld is van scholenbouw in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is ook van belang voor de geschiedenis van het Heemsteedse onderwijs. De school is met haar enigszins monumentale uiterlijk een belangrijk stedenbouwkundig onderdeel van de bebouwing langs de lange, rechte Heemsteedse Dreef. De school is ook architectuurhistorisch van belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp in Amsterdamse Schooltrant. Met name het beeldje van H.A. van den Eijnde en de klokken op het dak zijn bijzonder waardevol. Ook is het gebouw van belang in het oeuvre van architect Cornelis van Gelder, die veel woonhuizen in Heemstede heeft ontworpen.

Locatie

Julianaplein 1
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Julianaplein 1

Bibliotheek/ Plein 1

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Haemstedeplein 2

Haemstedeplein en omgeving

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 103

Café De 1ste Aanleg

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Blekersvaartweg 24

Blekersvaartweg 24

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie