Rijksstraatweg 79

Bosch en Duinzicht

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1903
Architect
F.G.N. Haitsma Mulier uit Haarlem
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De grote, hoger gelegen, vrijstaande villa Bosch en Duinzicht staat aan de westzijde van de Rijksstraatweg en is in 1903 in eclectische stijl gebouwd. De opdrachtgever van de witgepleisterde villa was burgemeester W.J.D.B. Zubli. De architect was F.G.N. Haitsma Mulier uit Haarlem. Dit landgoed had reeds in 1908 een telefoonaansluiting. In 1926 is het huis ten behoeve van de toenmalige burgemeester mr. K.J.G. baron van Hardenbroek verbouwd. Van de grote tuin rondom is de oorspronkelijke aanleg nog grotendeels intact.

Bouwkundige beschrijving

Het pand is opgetrokken in grotendeels witgepleisterde baksteen op een natuurstenen plint. Het heeft een onregelmatige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen onder een samenstelsel van schild- en zadeldaken, die met rode pannen zijn gedekt. De villa heeft een rondom lopende goor op klossen met daaronder een houten fries. Het linkerdeel van de voorgevel steekt naar voren uit en wordt afgedekt door een schilddak met overstek. Opvallend element is de veranda, met daarboven een balkon, waarop openslaande deuren uitkomen.

Rechts van het vooruitspringende deel bevindt zich de entree met ingangsportaal onder een lessenaarsdak. In het portaal is rechts een glas-in-loodraam aangebracht en zit linksonder een gedenksteen met vermelding van de eerste steenlegging in 1903. De entree is te bereiken via de oprit vanaf de straat.

In de linkerzijgevel (zuid) zit een serre, met daarboven een balkon. Ook op de hoek van de voorgevel en de rechterzijgevel (noord) is een uitbouw aangebracht in de vorm van een erker met daarboven een overdekt balkon.

Aan de achterzijde bevindt zich een uitbouw, die oorspronkelijk één bouwlaag had, maar in 1933 gedeeltelijk is uitgebreid met een tweede.

Rechts van de villa staan twee garages: de rechter dateert van 1903, de linker is in 1934 toegevoegd. In de tuin achter het huis staat een schuurtje, dat eveneens uit 1903 dateert.

Gemeentelijk monument

De villa behoort tot de oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en bezit historisch-stedenbouwkundige waarde vanwege de herinnering aan de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. De stedenbouwkundige waarde wordt versterkt door de beeldbepalende ligging: iets hoger en teruggelegen ten opzichte van de Rijkstraatweg en omgeven door een grote tuin.

Het pand heeft sociaal-historische waarde als burgemeesterswoning (van 1903 tot 1955). Het is tevens van architectuurhistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de eclectische architectuur.

Locatie

Rijksstraatweg 79
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Rijksstraatweg 79

Bosch en Duinzicht

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 46

Bennett Home

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 42

Mahema

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 75

Rijksstraatweg 75

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie