Rijksstraatweg 42

Mahema

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1928
Architect
L.A. van Essen
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De villa Mahema is vrijstaand gelegen aan de oostzijde van de Rijksstraatweg op een relatief hoog terrein in de vorm van een talud. Het huis is gebouwd in opdracht van de bloembollenhandelaar H.H. Adam uit Hillegom op een stuk duingrond dat toebehoorde aan Jan Rudolph Kemper, baron van Ittersum.  Het ontwerp van de Bennebroekse architect Louis Alexander van Essen is traditioneel, met een lichte invloed van de chaletstijl, wat onder meer zichtbaar is in de asymmetrische opzet, de brede dakoverstekken, de met beschot beklede topgevel en de houten luiken.

Bouwkundige beschrijving

De villa heeft een vrijwel rechthoekig grondplan en heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een schilddak. De dominante uitstraling van het hooggelegen huis wordt enigszins gecompenseerd door het brede, half inpandige balkon. De bovenste helft van de opening van het balkon loopt aan weerskanten schuin op met trapsgewijs aangebracht metselwerk. Tegen de topgevel is een tweekleurige betimmering aangebracht, waarvan de kleurstelling zich voortzet in met name de goten.

De naam van het huis, Mahema, is aangebracht in een tegeltableau boven in de gevel. Mahema is afgeleid van de drie voornamen van de eerste bewoners: Margje, de echtgenote van de eigenaar, Hendrik, en Maria, de (enige) dochter van het echtpaar Adam.

Gemeentelijk monument

De villa Mahema heeft cultuurhistorische en ruimtelijk-historische waarde omdat het een karakteristiek voorbeeld is van en herinnert aan de ontwikkeling van villabouw langs de Rijksstraatweg. Het pand is bovendien zeer beeldbepalend en prominent gelegen op het geaccidenteerde, taludvormige terrein.

Architectuurhistorisch is de villa van belang vanwege het ontwerp in traditionele stijl met invloeden van de chaletstijl. De villa in hoofdvorm gaaf behouden gebleven. De gewijzigde indeling van de ramen heeft geresulteerd in een ingrijpende verandering van het oorspronkelijke beeld.

Locatie

Rijksstraatweg 42
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Rijksstraatweg 42

Mahema

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 75

Rijksstraatweg 75

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 46

Bennett Home

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 79

Bosch en Duinzicht

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie