Raadhuisplein 7

Garage Turenhout

Oorspronkelijke functie
Woonhuis met koetshuis
Huidige functie
Woonhuis met bedrijfsruimte
Bouwjaar
1921
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het pand maakt deel uit van het complex Raadhuisplein – Van Merlenlaan. Feitelijk vormt dat de zuidelijke bebouwingswand van het Raadhuisplein. Midden in de vrijwel aaneengesloten huizenrij van het complex verandert de straatnaam Raadhuisplein tamelijk abrupt in Van Merlenlaan. Het complex wordt aan de westzijde begrensd door de landschappelijke uitloper van het wandelbos Groenendaal met de Vrijheidsdreef, de Groenendaalkade en de Van Merlenvaart, voorheen Herenzandvaart geheten. De oostelijke begrenzing is de hoek Raadhuisplein- Valkenburgerlaan. Aan de overzijde (noord) staat het raadhuis van Heemstede. De oost-west georiënteerde Van Merlenlaan is in 1881 in opdracht van J.B. van Merlen aangelegd.

Raadhuisplein 7 ligt in de rooilijn van de aangrenzende panden. Aan de westkant grenst het aan Overlaan, het eerste raadhuis van Heemstede en rijksmonument. Ertegenover staat het huidige raadhuis, ook een rijksmonument. Raadhuisplein 7 is gebouwd in 1921 in een eclectische stijl: het heeft kenmerken van het classicisme en van de Oud Hollandse stijl. De entree van het koetshuis zat op de plek waar nu de ingang naar de garage van Garagebedrijf Turenhout is. Op het achterterrein bevond zich oorspronkelijk een grote paardenstal.

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen en een plat dak. Het middendeel van de gevel steekt wat naar voren en is ook wat hoger. Bovenaan zit een boogvormige kroonlijst met daaronder het bouwjaar: 1921. Dit middendeel met de hoge kroonlijst is kenmerkend voor de classicistische stijl. De entree bevindt zich ook in dit deel van het huis. Zij heeft een decoratieve voordeur met een luifel. De garagedeur bevindt zich in het linkergedeelte van de gevel. Op de verdieping hebben de vensters decoratief houtwerk aan de bovenkant, ook een classicistisch element. Het Oud-Hollandse element is terug te zien aan het kruiskozijn op de begane grond.

Gemeentelijk monument

Het pand is waardevol binnen het complex Raadhuisplein – Van Merlenlaan. Het vormt een wezenlijk onderdeel van de individueel vormgegeven historische bebouwing binnen dit complex. De nabijheid van het voormalige raadhuis (nr. 9) en huidige raadhuis versterkt de ensemblewaarde. Het heeft ook een beeldbepalende ligging aan het Raadhuisplein. Daarbij heeft het pand architectuurhistorische waarde vanwege de wijze waarop classicistische en traditionele elementen zijn samengevoegd.

De villa is op de garagedeuren na, vrij gaaf bewaard gebleven.

Locatie

Raadhuisplein 7
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Raadhuisplein 7

Garage Turenhout

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisplein 5

Raadhuisplein 5

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisplein 9

Overlaan

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Raadhuisplein 3

Raadhuisplein 3

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie