Raadhuisplein 3

Raadhuisplein 3

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1901
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het pand maakt deel uit van het complex Raadhuisplein – Van Merlenlaan. Feitelijk vormt dat de zuidelijke bebouwingswand van het Raadhuisplein. Midden in de vrijwel aaneengesloten huizenrij van het complex verandert de straatnaam Raadhuisplein tamelijk abrupt in Van Merlenlaan. Het complex wordt aan de westzijde begrenst door de landschappelijke uitloper van het wandelbos Groenendaal met de Vrijheidsdreef, de Groenendaalkade en de Van Merlenvaart, voorheen Herenzandvaart geheten. De oostelijke begrenzing is de hoek Raadhuisplein- Valkenburgerlaan. Aan de overzijde (noord) staat het raadhuis van Heemstede. De oost-west georiënteerde Van Merlenlaan is in 1881 in opdracht van J.B. van Merlen aangelegd.

Raadhuisplein 3 staat op de hoek van het Raadhuisplein en de Valkenburgerlaan. De voorgevel zit aan de kant van het Raadhuisplein. De oostkant heeft een blinde gevel. Het huis is ontworpen in 1901.

Bouwkundige beschrijving

De vrijstaande villa heeft een onregelmatige plattegrond met twee bouwlagen. De daken steken flink uit en trekken hierdoor de aandacht. De voorgevel is asymmetrisch met links een smaller deel. Hierin bevindt zich de portiek met de entree. Het bredere rechterdeel heeft een puntgevel. Dit deel heeft ook een hoge gemetselde erker van twee verdiepingen. De gevels zijn gemetseld in grauwe steen met een plint in donkere baksteen. De oostgevel heeft sierbanden in gele baksteen. Boven de vensters in de voorgevel zit gekleurd metselwerk. Aan de achterkant zit een aanbouw van één laag. Er is een smalle tuin tussen huis en trottoir. De erfafscheiding aan de voorkant bestaat uit een smeedijzeren sierhekwerk.

Gemeentelijk monument

Het pand is waardevol binnen het complex Raadhuisplein – Van Merlenlaan. Het vormt een wezenlijk onderdeel van de individueel vormgegeven historische bebouwing binnen dit complex. De nabijheid van het voormalige raadhuis (nr. 9) en huidige raadhuis versterkt de ensemblewaarde. Het staat beeldbepalend op de hoek van het Raadhuisplein en de Valkenburgerlaan. De villa springt in het oog door de markante hoofdvorm en diverse authentieke details.

Het woonhuis is in de loop der jaren scheefgezakt en is in 2020 door de nieuwe eigenaar opnieuw onderheid en grondig gerenoveerd. Zelfs de originele stucwerk plafonds zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Locatie

Raadhuisplein 3
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Raadhuisplein 3

Raadhuisplein 3

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisplein 5

Raadhuisplein 5

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisplein 7

Garage Turenhout

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisplein 9

Overlaan

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie