Bennebroekerlaan 43

Huize Flora

Oorspronkelijke functie
Woonhuis met schuur
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1880
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Nummer 43 is vrijstaand gelegen op een terugspringende rooilijn op de hoek van de Bennebroekerlaan en de Bennebroekerdreef. Schuin aan de overzijde ligt de voormalige trambrug. Achter het huis lagen de voormalige blekers- en bollenvelden (nu Lage Duin). Het huis is in 1880 gebouwd in opdracht van bloemist Ferdinand Jacob Parmet en in 1891 verkocht aan Piet Bakker. De bollenschuur aan de westzijde van het woonhuis stamt uit 1896 en in 1905 werd een erker aan het huis toegevoegd.

Bouwkundige beschrijving

Het huis is gebouwd op een rechthoekig grondplan en bestaat uit een bouwlaag met kapverdieping onder een zadeldak, dat gedekt is met rode, geglazuurde kruispannen. Het woonhuis is in classicistische trant gebouwd. De witgeschilderde met blokverdeling versierde voorgevel en verschillende kroonlijsten verwijzen daarnaar. Alle vensters in de voorgevel zijn voorzien van houten luiken. Centraal in het voordakvlak staat een dakkapel (in de goot) met dubbel openslaande ramen. De dakkapel heeft houten pilasters, een kroonlijst en een driehoekig fronton.

Aan de westzijde van het woonhuis, op een sterk terugspringende rooilijn, staat een voormalige bollenschuur.

Gemeentelijk monument

Huize Flora heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis met aangrenzende bollenschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. De voormalige bollenschuur herinnert aan de periode van de bloembollenteelt. De cultuurhistorische waarde wordt versterkt door de ruimtelijke relatie met de voormalige bollenvelden aan de overzijde van de Bennebroekerlaan.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Bennebroekerlaan en de Bennebroekerdreef. De onmiddellijke nabijheid van de voormalige trambrug, het Huisje van Loeff en de Hervormde Kerk aan de overzijde versterkt de ensemblewaarde.

Architectuurhistorisch is de combinatie van een in klassieke trant gebouwd woonhuis met een eenvoudige bollenschuur van belang. Beide panden zijn in hoofdvorm en detaillering vrij gaaf behouden gebleven

Locatie

Bennebroekerlaan 43
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Bennebroekerlaan 43

Huize Flora

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Trambrug

Trambrug

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 20

Huisje van Loeff

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie