Glipper-Dreef 205

Meerzicht

Oorspronkelijke functie
Landhuis
Huidige functie
Appartementen
Bouwjaar
17de eeuw
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 522633

Introductie

De woning Meerzicht is een restant van het in 1910 afgebroken 17de-eeuwse huis Meer en Berg. Het 17de-eeuwse huis Meer en Berg is zichtbaar op een tekening van rond 1730 van de hand van Daniel Marot, die in opdracht van de toenmalige eigenaar Dirk van Lennep de tuin ontwierp voor huis Meer en Berg. In 1907 gaf eigenaar jonkheer H.J. Deutz van Lennep opdracht voor de bouw van een nieuw Meer en Berg, dat verder naar het noordwesten, meer in het midden van het terrein een plaats kreeg. Het oude huis is in 1910 gesloopt, behalve een deel dat als zelfstandige woning is blijven bestaan en later is omgedoopt in ‘Meerzicht’.

Bouwkundige beschrijving

De woning Meerzicht stond ten noorden van het inrijhek. De plattegrond was niet zuiver symmetrisch. Centraal lag een achtzijdig uitgebouwde koepelkamer met aan weerszijden een klein vertrek. Aan de zuidzijde sloot hierop een vierkant bouwdeel aan. Aan de noordzijde lag een wat groter rechthoekig bouwdeel. Dit laatste is het gebouw dat er nog staat. Het telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een met pannen belegd schilddak met vier hoekschoorstenen en dakkapellen. Met uitzondering van de voorgevel is het huis gepleisterd. Het metselwerk van de voorgevel is bij een restauratie geheel vernieuwd. Toen zijn ook de vensters in een nieuwe vormgeving aangebracht. Tegen de noordgevel is een kleine aanbouw toegevoegd.

Rijksmonument

Meerzicht is van algemeen belang als restant van het voormalige huis Meer en Berg. Het is bovendien beeldbepalend gelegen aan de Glipper Dreef, vlak bij de ingangspartij van het voormalige landgoed Meer en Berg.

Locatie

Glipper-Dreef 205
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Glipper-Dreef 205

Meerzicht

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Glipper-Dreef 197

Mariënheuvel ingang

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Glipper-Dreef 209

Bosbeek Groenendaal (complex)

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Glipper-Dreef 209

Bosbeek (tuin- en park)

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie