Binnenweg 6

Obelisk

Oorspronkelijke functie
Monument
Huidige functie
Monument
Bouwjaar
1916
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 8951

Introductie

Aan de Binnenweg, vanuit de oude kern van Bennebroek rechts van de weg, ligt het Bennebroekbos met in de weide een obelisk. Deze obelisk staat er ter nagedachtenis aan het bezoek dat H.M. koningin Wilhelmina bracht aan de in Bennebroek gelegerde troepen van het instructiebataljon uit Kampen op 11 augustus 1916. Het monumentje is geplaatst door mevrouw Willink, ambachtsvrouwe van Bennebroek in die tijd.

In het instructiebataljon zaten jongemannen van 16 tot 18 jaar die tot korporaal en sergeant bij de infanterie van het leger in Nederland en dat van de Koloniën werden gevormd. Het bivak in Bennebroek werd gehouden tijdens een tiendaagse oefening in de Bollenstreek. Het terrein behoorde destijds tot het landgoed van het Huis te Bennebroek. Mevrouw Willink was echter gaarne bereid het tijdelijk af te staan voor het bivak.

Rijksmonument

De obelisk heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan een (bescheiden) legeroefening in 1916, toen buiten Nederland de Eerste Wereldoorlog woedde. Bovendien heeft het historische betekenis als herinnering aan het bezoek van koningin Wilhelmina aan Bennebroek.

Locatie

Binnenweg 6
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Binnenweg 6

Obelisk

Bennebroek, Rijksmonument
Meer informatie
Binnenweg 8

Binnenweg 8

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie
Binnenweg 10

Binnenweg 10

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Reek 3

Reek 3 en 3A

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie