Herenweg 88

Orgel van de Bavokerk

Oorspronkelijke functie
Orgel
Huidige functie
Orgel
Bouwjaar
1833
Architect
L. van den Brink en Zonen (orgelbouwers)
Status
Rijksmonument 515187

Introductie

De rooms-katholieke kerk van de H. Bavo aan de Herenweg is beschermd vanwege het orgel, in 1833 vervaardigd door de firma Van den Brink en Zonen. De huidige neogotische kerk is in 1879 gebouwd naar ontwerp van architect E.J. Margry en vervangt een voorganger uit 1817, die aan de overzijde van de straat stond en in 1880 is afgebroken. Het interieur van de huidige kerk heeft een houten tongewelf in de hoofdbeuk en bakstenen kruisribgewelven in de zijbeuken. Tijdens de liturgische vernieuwingen in de jaren zestig van de 20ste eeuw is het interieur wit geschilderd en zijn de huidige, moderne glas-in-loodramen geplaatst. Ook de pinakels die ooit de achthoekige bovenbouw van de toren sierden, zijn toen verdwenen.

Plattegrond kerk en pastorie. Tekening 1984

Beschrijving

Het orgel is in 1833 gebouwd door de firma Van den Brink voor de kerk uit 1817. In 1854 werd het instrument voorzien van een vrijstaande speeltafel, waarmee dit Van den Brink-orgel het eerste in Nederland was met een vrijstaande speeltafel. Na de bouw van de huidige kerk in 1879 is het overgeplaatst door P.J. Adema. Het orgel werd opgesteld op de koortribune boven de ingang. In de jaren zestig verkeerde het in zeer slechte staat en werd het ternauwernood gered van de sloop. Het is in 1972 gerestaureerd door de firma Verschueren uit Heythuysen. Bij die gelegenheid is het opgesteld in het rechter transept. Het orgel is voorzien van twee klavieren, pedaal en zestien registers.

Rijksmonument

De kerk is beschermd vanwege het aanwezige orgel uit 1833, vervaardigd door de bekende orgelbouwer Van den Brink en Zonen.

Locatie

Herenweg 88
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 88

Orgel van de Bavokerk

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 92

Postlust

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
Eykmanlaan 29

Grenspaal Berkenrode

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
Kerklaan 103

Kerklaan 103

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie