Rijksstraatweg 93

Rijksstraatweg 93-95

Oorspronkelijke functie
Vier woonhuizen
Huidige functie
Twee woonhuizen
Bouwjaar
Ca. 1868
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het dubbele woonhuis Rijksstraatweg 93-95 is vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg, niet ver van de grens met Hillegom. In 1868 bestond het huizenblok uit vier woningen die in bezit waren van één eigenaar. Vermoedelijk zijn de huisjes verhuurd aan dagloners die in de land- en tuinbouw werkten.

Het pand behoort tot de oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en dateert in zijn verschijningsvorm uit circa 1868, maar bezit mogelijk een oudere kern. Het rechter bouwdeel (noord) is, gezien het toegepaste metselwerk, mogelijk van oudere datum dan de linker bouwmassa. De bouwstijl is ambachtelijk en traditioneel. De belangrijkste wijzigingen betreffen gewijzigde raamindelingen en de gepleisterde kopgevel (noord).

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft een, in oorsprong, rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak. Op de nok staan drie gemetselde schoorstenen.

De gevels zijn gemetseld in grauwe baksteen in kruisverband boven een gepleisterde plint. Het rechter bouwdeel is gemetseld in een oudere, rode handvorm baksteen. Boven de vensters zitten rollagen.

De voorgevel is een langsgevel en wordt afgesloten door een uitkragende bakgoot met gootklossen. De kopgevels zijn puntgevels en worden afgesloten door een dakoverstek dat voorzien is van decoratief gesneden, geschubde windveren met decoratieve makelaar (die aan noordelijke kopgevel is verdwenen). Voor- en zijgevels bezitten muurankers.

Gemeentelijk monument

Het dubbele woonhuis behoort tot de oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en bezit historisch-stedenbouwkundige waarde vanwege de herinnering aan de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. De stedenbouwkundige waarde wordt eveneens bepaald door de beeldbepalende ligging, waarbij de voorgevel pal in de rooilijn van de weg staat. De voorgevelrooilijn springt sterk naar voren ten opzichte van nabijgelegen panden. Het pand ligt bovendien zeer beeldbepalend in de flauwe bocht van de Rijksstraatweg.

De eenvoud van het ontwerp en de ambachtelijkheid van de materialen zijn kenmerkend voor de architectuurhistorische waarde.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, maar op onderdelen en detaillering aangepast

Locatie

Rijksstraatweg 93
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Rijksstraatweg 93

Rijksstraatweg 93-95

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Grote Sparrenlaan 2

Grote Sparrenlaan 2-4

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 87

Willinkschool

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 46

Bennett Home

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie