Grote Sparrenlaan 2

Grote Sparrenlaan 2-4

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Dubbel woonhuis
Bouwjaar
1928
Architect
Albert Victor Hartogh (zeer waarschijnlijk)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het pand is omstreeks 1928 gebouwd. Het ontwerp is georiënteerd op de Engelse Landhuisstijl met elementen van de Amsterdamse School. De vermoedelijke architect is Albert Victor Hartogh, zoon van de eerste bewoonster die zich in 1926 als architect in Bennebroek vestigde. Hij ontwierp veel landhuizen door het geheel Nederland. Op een bouwtekening uit 1939 voor de bouw van een schuur bij nr. 4 wordt als architect A. Hartogh genoemd. Het ontwerp van de schuur is overeenkomstig de architectuur van de villa.

De eerste bewoonster van nummer 2 was Victorine Hartogh-Snoek. Naast haar op nummer 4 woonde haar dochter Rosina Elisa Hartogh. Victorine Hartogh-Snoek schreef samen met haar zoon een aantal boekjes en artikelen in tijdschriften over woninginrichting en kreeg in de jaren 30 daarmee landelijke bekendheid.

De villa, bestaande uit een dubbel woonhuis, is vrijstaand gelegen op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied ten oosten van de Rijksstraatweg dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuindorpachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing.

Bouwkundige beschrijving

De dubbele villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met forse zolderverdieping onder een samengesteld schilddak met onregelmatige nokhoogte. De nok ligt evenwijdig aan de Grote Sparrenlaan. Het dak is gedekt met keramische, rode leipannen. Het dak heeft een zeer breed overstek met bakgoot en gootlijst. Met name het overstek op de hoeken is fors en wordt visueel versterkt door de onderstaande, overhoeks geplaatste en afgeronde erkers.

De gevels zijn gemetseld in een harde Belgische baksteen in halfsteens verband en wit gesausd boven een zwart gesausde, lage plint. Boven de gevelopeningen zitten strekken.

De voorgevel heeft plasticiteit vanwege de vooruitspringende en teruggelegen gevelvlakken en afgeronde hoeken met overhoeks geplaatste erkers. De vensterpartijen zijn grotendeels bezet met blank glas-in-lood. De bovendorpels van de vensterkozijnen gaan over in houten delen die tot aan de daklijst reiken.

Gemeentelijk monument

De dubbele villa heeft historisch-stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een villa aan de Grote Sparrenlaan. Deze laan maakt deel uit van Het Duin: het geaccidenteerde terrein dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd met karakteristieke villa’s. De villa heeft extra stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de kruising van de Grote Sparrenlaan en de Doornincklaan. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke relatie met de nabijgelegen villa’s die allemaal een individuele, architectonische verschijningsvorm hebben.

De villa heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp in Engelse Landhuisstijl met elementen van de Amsterdamse School.

De villa is vrijwel gaaf in hoofdvorm en detaillering.

Locatie

Grote Sparrenlaan 2
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Grote Sparrenlaan 2

Grote Sparrenlaan 2-4

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 93

Rijksstraatweg 93-95

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 87

Willinkschool

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Kennemerbeekweg

Grenspalen Bennebroek

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie