Tooropkade 1

Tooropkade 1

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1930
Architect
C. Mesman, A.J. van Waveren Scheltema
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De villa staat op de hoek van de Tooropkade en de Anton Mauvestraat. Hij wordt aan twee kanten door het water van het Spaarne en de Bronsteevaart omgeven. De villa heeft door de torenachtige opbouwen, de hoge trappen en de veelheid aan versieringen een geheimzinnige uitstraling, die versterkt werd door de aanvankelijk eenzame ligging. Toen mevrouw van Waveren het nog in eigendom had en zij in een verpleeghuis (?) woonde zag het er heel vervallen uit. Het huis wordt daarom in de volksmond ‘het spookhuis’ genoemd.

De villa is in 1928 ontworpen door C. Mesman. Hij ontwierp het betonnen casco in opdracht van de familie Van Waveren. Mevrouw Alida (Lidy) Johanna van Waveren-Scheltema, die een gedegen beeldhouwopleiding had gevolgd, voltooide het ontwerp, waarna Mesman voor de uitvoering zorgde.

Bouwkundige beschrijving

De villa heeft drie bouwlagen onder een rieten dak. Op het dak bevinden zich twee schoorstenen en een gemetselde opbouw. Twee cirkelvormige uit- en opbouwen zijn ook met riet gedekt. Het dak steekt flink over. De gevels zijn gemetseld in rode en gele baksteen in verschillende sierverbanden. Ook hout en beton zijn op decoratieve wijze toegepast. Er zijn entrees in de voor- en achtergevel, maar ook de gemetselde opbouw aan de zijkant heeft een entree. Deze entree en die in de achtergevel zijn bereikbaar via een gemetselde trap. De vensters hebben houten versieringen, een verticale roedeverdeling en zijn deels bezet met cirkelvormige glasmotieven. Op de verdieping bevindt zich een gemetseld balkon dat uitsteekt boven het Spaarne.

Gemeentelijk monument

Tooropkade 1 is architectuurhistorisch en cultuurhistorisch van belang als voorbeeld van een woonhuis dat naar eigen ideeën van de ontwerpster, in dit geval ook bewoonster, is vormgegeven. Het draagt de signatuur van haar eigenzinnige vormentaal. De villa heeft belangrijke stedenbouwkundige waarde door de opvallende locatie in de zichtlijn van de Tooropkade en gezien vanaf het Zuider Buiten Spaarne.

Locatie

Tooropkade 1
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Tooropkade 1

Tooropkade 1

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Pieter de Hooghstraat

Crayenesterbrug

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
J.H. Weissenbruchweg

Marisbrug

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie